Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto. "V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny, " spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava hlavné mesto.
RÚVZ dodáva, že konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," vysvetlil RÚVZ.
Vitamín C a betakarotén v šaláte zas chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte podľa RÚVZ znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu ("dobrého cholesterolu") a zároveň na zníženie hladiny LDL ("zlého cholesterolu").
"Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín," priblížil RÚVZ. Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.
"V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu," dodal RÚVZ.