Pri grilovaní však dokázateľne vznikajú rakovinotvorné látky. Našťastie, existuje vcelku dosť rád, ako zdravotné riziká minimalizovať. Ako na to, radí Peter Havlíček z najuznávanejšieho českého portálu vimcojim, ktorý sleduje kvalitu potravín.
Grilovanie nie je práve najzdravší spôsob úpravy jedla. Vznikajú pri ňom nebezpečné látky, najmä heterocyklické amíny (HA), polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) a nitrosamíny. „HA vznikajú pri spracovaní mäsa pri vysokých teplotách z bielkovín a sacharidov,“ vysvetľuje Peter Havlíček pre portál vimcojim.
„PAU sa vytvárajú pri horení dreva alebo rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z mäsa.“ PAU sú dymom vynášané hore a prilepujú sa na grilované potraviny. HA, PAU aj nitrosamíny sú karcinogény, čo znamená, že môžu podnietiť vznik rakoviny. Keď potrebujete dobroty, tak aspoň trochu zdravé.
Dôkladné očistenie grilu
Pred grilovaním dôkladne odstráňte pripálené zvyšky z grilu predchádzajúceho grilovania
- rozpáľte ho na čo najvyššiu teplotu, pri nej sa zvyšky jedla zmenia na popol,
- ak to nie je možné, použite hrubú kefku a čistiace prostriedky.
Šťavy nesmú kvapkať
Zabráňte odkvapkávaniu štiav na žeravé uhlíky, nesmú zahorieť!
- moderné grily už na to sú prispôsobené
- pri jednoduchých griloch využite grilovacie dosky či tácky