Milovníci čerstvých jahôd museli byť tento rok trpezliví. Samozber jahôd sa na farmách východného aj západného Slovenska rozbehol až o niekoľko týždňov neskôr, ako býva zvykom.
Ako využijete nazbierané jahody?
Spravíme z nich zmrzlinu
Ingrid (31) a dcérka Dáška (2), Košice
Otvoriť galériu
Ingrid a Dáška
Zdroj: Michaela Farkašová
- Z jahôd si spravíme chutnú zmrzlinu, nanuky a upečieme si aj koláč. Je to hlavne aktivita pre malú, aspoň vidí, odkiaľ jahôdky pochádzajú. Veľa si toho dnes však nenazbierame, len toľko, koľko tu maličká vydrží, maximálne 3 kilá.
Čerstvé ich zjeme
Michal (39), Mária (35) a Ráchel (2), Záborské
Otvoriť galériu
Michal, Mária a Ráchel
Zdroj: Michaela Farkašová
- Už sme tu boli predminulý rok, vlani sme sa tu však nedostali. Máme doma tri deti a všetko, čo dnes vyzbierame, pojeme ako surové. Domov si berieme aspoň 5 kilogramov, to nám však vydrží maximálne na 2 dni, už to máme odskúšané.
Urobím z nich koláče
Magdaléna (68, vľavo), Košice, Budimír
Otvoriť galériu
Magdaléna (vľavo)
Zdroj: Patrik Struk
- Som tu dnes prvýkrát, minulý rok, keď sme sa museli zapisovať do poradovníka, som sa už nedostala na rad, tak tento rok som to sledovala. Mám plnú debničku, aspoň 6 kíl. Urobím z nich dreň s vanilkovým cukrom, pretože môj syn má rád len to. Ale z niečoho urobím aj koláč, trošku z nich aj zjem.