Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 11:20 | Správy | Politika

Fico sa počas mimoriadnej schôdze poriadne rozohnil: Diabolský plán koalície!

Koalícia nemala čo ponúknuť po hospodárskej či finančnej stránke, tak prišla s plánom pozatvárať predstaviteľov bývalej vlády a zneužíva na to trestné právo. Skonštatoval to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico v pléne Národnej rady (NR) SR počas odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Fico dodal, že na tento plán sa musel vytvoriť istý zločinecký systém. Poukázal na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulácie výpovedí tzv. kajúcnikov. Pri odôvodnení odvolávania Mikulca hovoril aj o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve (VS). Prečítať chcel správu SIS, ktorú poslancom na neverejnom rokovaní čítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Schôdzu by však museli prerušiť a pokračovať by musela v neverejnom režime.

"Na to, aby ste takýto diabolský plán - pozatvárať za každú cenu bez ohľadu na dôkazy a pravidlá predstaviteľov opozície - na to bolo treba vytvoriť systém ľudí a predovšetkým ignorovať silnú politickú tradíciu, že trestné právo sa nepoužíva v politickom súboji. Dokonca ste to, dámy a páni z vládnej koalície, začali robiť s takou intenzitou, že u vás prevládlo presvedčenie, že zneužívanie trestného práva na politický súboj bude tolerované v duchu verejného záujmu," vyhlásil Fico.

Pripomenul situácie pri výmenách vlád v minulosti. Tvrdí, že doteraz neboli také závažné podozrenia o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), ktoré by hovorili o manipulácii s trestnými konaniami. Hovorí, že vláda Smeru-SD za 12 rokov svojho pôsobenia nikdy trestné právo v politickom boji nevyužila. Napriek tomu podľa jeho slov za jeho vlády došlo k odsúdeniu dvoch ministrov zo starej SNS za nástenkový tender. "Ale tieto kauzy neboli postavené na udavačoch," podotkol.

Odvolávanie Mikulca je podľa Fica odôvodnené. Potvrdzovať to majú úradné záznamy hovoriace o charaktere a skutkoch Mikulca z čias, kedy riadil vojenských tajných. Fico zároveň spochybnil spoľahlivosť Mikulca, keďže mal v minulosti prísť o bezpečnostnú previerku preto, lebo klamal v bezpečnostnom dotazníku.

Fico už dopredu avizoval plán prečítať v pléne verejne aj správu SIS, ktorú poslancom pri nedávnom neverejnom rokovaní prečítal šéf parlamentu Boris Kollár. Ten ho ale upozornil, že správa je v utajovanom režime a ak ju chce čítať, museli by prerušiť rokovanie na technické úpravy. Schôdza by totiž musela v čase čítania správy prebiehať neverejne. Fico teda pokračoval v čítaní odôvodnenia návrhu na odvolanie Mikulca. Hovoril o manipulácii výpovedí kajúcnikov a ovplyvňovania vyšetrovania viacerých káuz. Mikulec v tom podľa neho zohráva aktívnu úlohu a zlyháva pri ochrane poriadku a bezpečnosti krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf európskej diplomacie Josep Borrell,
Šance na prímerie v Gaze sa zvýšili: Vyhlásil to šéf európskej diplomacie Josep Borrell
(ilustr. foto)
Prepúšťanie väzňov vo Veľkej Británii: Čo tým vláda sleduje?
Agáta si servítku pred ústa rozhodne nedávala.
Foto
Podstúpi Agáta Hanychová PLASTIKU? V zásadnom kroku ju brzdí STRACH zo smrti
Martin Halás, analytik a predseda správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie (ISD)
Analytik o finančných problémoch obyvateľov: Dôsledok nezmyselných opatrení! Dá sa ťažká situácia zvrátiť?
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Rusko v noci útočilo na Ukrajinu: Podnikli vlnu vzdušných útokov
(ilustr. foto)
Opoziční poslanci predkladajú návrh o odškodnení: Týkať by sa mal nezákonne vykonaných sterilizácií
Bývalý český hokejista Petr Míka priznal problémy s alkoholom.
Otvorená spoveď českého hokejistu: Stal som sa alkoholikom!
(ilustračná foto)
Slovák sa s výbušninami zabarikádoval v pivniciach v Rakúsku: Hrozné, čo má mať na svedomí
Herec Emil Horváth
Foto
Emil Horváth si zaspomínal na svoj svadobný deň: JEDINÁ fotka a kto mal 4 promile?!
Ako dokážu Slováci vyžiť z aktuálneho príjmu?
Foto
Hrozivé čísla: Každý šiesty Slovák na prahu chudoby! Pýtali sme sa, dá sa vyžiť z aktuálneho platu?
Podľa Košičanov sú otvorenejší, priateľskejší, veselší.
Váš Tip
Košice do verejného osvetlenia vrazia 1,5 milióna eur: Sľubujú si od toho úsporu
Smrť ženy vo Vranove nad Topľou: Polícia obvinila 64-ročného muža zo zločinu vraždy