Teraz sa však začal so spoločníkmi venovať aj záchrane pôvodných odrôd jabĺk. „Založili sme sad, kde sadíme štepy od regionálnych pestovateľov. Má to dve pozitíva. Na jednej strane zachránime tradičné odrody, na druhej vieme, čo máme pestovať, tradičné odrody sú odolnejšie proti škodcom,” upresnil motiváciu Hvizda. V muštárni tak lisujú šťavu z vlastných produktov, ale rovnako si k nim môže hocikto priviezť svoje výpestky.
„Produkty na linke najskôr umyjeme, potom sa podrvia a vylisuje sa z nich šťava. Následne sa pasterizuje pri teplote 76 °C. Posledným krokom je plnenie do nádob. Tie si môže priniesť každý svoje. Ale odporúčame naše bag-in boxy. Cena za muštovanie je 0,50 € za liter. Cena bagov sa odvíja od ich veľkosti,” uzavrel šikovný muštár.Váš Tip
Traja gazdovia zachraňujú tradičné odrody ovocia: Mušt vyrábame v skrachovanom družstve
Pomáhajú pestovateľom, aby nič nevyšlo navnivoč. Traja regionálni podnikatelia z Bardejovského okresu sa spojili a založili muštáreň.