A ako inak, než prekvapením v podobe vlastnoručne upečenej sladkej maškrty. Vyskúšajte nepečený cheesecake, lahodnú jahodovú Pavlovu alebo originálnu mliečnu tortu s ovocím. Krásne prázdniny!
Čokoládová Pavlova s jahodami
Potrebujeme:
Na bielkový korpus:
100 g horkej čokolády (74 % kakaa)
180 g bielok (6 vajec)
300 g kryštálového cukru
20 g Zlatého klasu
15 ml citrónovej šťavy alebo vínneho octu
Na krém:
500 ml smotany na šľahanie
250 g mascarpone
Na ozdobenie:
500 g čerstvých jahôd
100 g horkej čokolády (74 % kakaa)
100 ml smotany na šľahanie
čerstvú mätu
Príprava:
1. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. V robote na stredných otáčkach šľaháme bielka. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do hustej, lesklej peny cca 7 minút. Potom zašľaháme aj Zlatý klas a citrónovú šťavu.
2. Sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru kruhu. Polejeme roztopenou čokoládou a pomocou špajdle opatrne premiešame, aby sme vytvorili mramorovanie. Korpus vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C, teplotu stiahneme na 110 °C a sušíme cca 1 hodinu a 45 minút.
3. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení ju vypneme a v zatvorenej rúre necháme tortu chladnúť asi 1 hodinu. Tesne pred servírovaním smotanu na šľahanie spolu s mascarpone vyšľaháme dotuha a nanesieme na vychladnutý korpus. Na krém uložíme umyté a osušené jahody, Nasekanú čokoládu zalejeme smotanou, roztopíme vo vodnom kúpeli a rozmiešame dohladka. Polevou prelejem tortu a ozdobíme lístkami mäty.