Nepečený jogurtový cheesecake s orieškami
Potrebujeme:
Na karamelový brittle:
200 g vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
60 ml vody
60 g masla
50 g medu
štipku sódy bikarbóny
štipku soli
Na korpus:
200 g maslových sušienok
100 g mletých vlašských orechov
80 g roztopeného masla
Na krém:
300 g roztopenej bielej čokolády
500 g nátierky z čerstvého syra 500 g smotanového jogurtu gréckeho typu
Na zdobenie:
50 g tmavého medu alebo slaného karamelu
Príprava:
1. Orechy opečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 7 minút. Po vychladnutí ich nasekáme nahrubo. V hlbokom hrnci zmiešame cukor, vodu, maslo a med. Zmes varíme približne 12 – 15 minút, aby skaramelizovala. Pridáme soľ a opečené oriešky. Stiahneme z plameňa, pridáme sódu bikarbónu, zamiešame a rovnomerne nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pracujeme rýchlo, zmes tuhne. Brittle necháme vychladnúť a potom ho nalámeme na menšie kúsky.
2. Najemno rozomleté sušienky zmiešame s orechmi a roztopeným maslom. Sušienkové cesto utlačíme na dno a okraje formy. Korpus necháme stuhnúť v chladničke.
3. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Nátierku zmiešame s jogurtom, prilejeme vlažnú roztopenú čokoládu a rýchlo ju zapracujeme do krému. Korpus naplníme krémom a necháme tuhnúť v chladničke ideálne cez noc. Na druhý deň cheesecake uvoľníme z formy a nožom namočeným do horúcej vody nakrájame. Podávame ho ozdobený medom alebo slaným karamelom a kúskami brittle.