Šťavnaté jahodové mafiny
Na 12 kúskov potrebujeme:
100 ml mlieka
3 PL kyslej smotany al. jogurtu
2 vajcia
100 g roztopeného masla
260 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1,5 KL kypriaceho prášku
1/2 KL jedlej sódy
štipka soli
150 g čerstvých jahôd
Príprava:
1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a jahody pokrájame na malé kocky. Vo väčšej miske spolu vyšľaháme mlieko, kyslú smotanu (jogurt), roztopené vychladnuté maslo a celé vajíčka.
2. V menšej miske spolu premiešame sypké suroviny: múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok, sódu a štipku soli. Sypkú zmes preosejeme do tekutej zmesi a zapracujeme varechou. Nakoniec primiešame pokrájané jahody. Cesto rozdelíme do 12 papierových košíčkov, ktorými sme vystlali plech na mafiny. Pečieme 25 minút pri teplote 180 °C. Mafiny necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.