Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 23:54 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020
Foto

Taliansko si podmanilo futbalovú Európu: Rozhodnúť museli až finálové penalty

Talianski futbalisti sa druhýkrát v histórii stali majstrami Európy. V nedeľňajšom finále EURO 2020 triumfovali v londýnskom Wembley nad Angličanmi 3:2 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

Fotogaléria
28
fotiek v galérii

Skóre otvoril Luke Shaw, ktorý už v 2. minúte strelil najrýchlejší gól finálových zápasov ME. Po vyše hodine hry vyrovnal Leonardo Bonucci. V rozstrele bol hrdinom taliansky brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý chytil anglické penalty vo štvrtej i piatej sérii. Taliani natiahli sériu bez prehry už na 34 duelov.
      
Taliansko si zopakovalo úspech z roku 1968, keď v opakovanom finálovom stretnutí zdolalo Juhosláviu 2:0. V súboji o európsky titul neuspelo v rokoch 2000 a 2012. Anglicko si zahralo svoje premiérové finále na európskych šampionátoch, neukončilo však čakanie na druhú veľkú trofej po triumfe na majstrovstvách sveta v roku 1966.

Duel odštartoval nepresnou rozohrávkou Maguirea. Ten istý hráč odvrátil následný rohový kop a Angličania z protiútoku bleskovo otvorili skóre. Z hĺbky poľa ho rozbehol hrotový útočník Kane, ktorý prihral na pravú stranu Trippierovi a po jeho centri sa náročným halfvolejom s prispením žrde presadil Shaw a strelil najrýchlejší gól histórie finálových zápasov ME. Taliansko prvýkrát na turnaji prehrávalo a stále mu hrozilo nebezpečenstvo od kompaktných Angličanov. Ich trénerovi Southgateovi sa v úvode vyplatil ťah so zaradením Trippiera, ktorý dobre spolupracoval so stopérom Walkerom a z postu pravého krídelného obrancu bombardoval taliansku šestnástku centrami. "Azúroví" usilovne napádali, no ich súperi aj po strate lopte vyplňovali priestor a nepúšťali ich do výhodných streleckých pozícií. V 35. minúte sa o moment prekvapenia pokúsil individuálnou akciou Chiesa, ktorý sa šikovnou kľučkou zbavil Ricea a spoza šestnástky ľavačkou iba tesne minul priestor troch žrdí. Taliani síce loptu protihráčom príliš nepožičiavali, ale napriek optickej prevahe nedokázali rozhodiť zahustenú anglickú defenzívu, ich ojedinelé strelecké pokusy boli len z núdze cnosťou a Pickforda v prvom polčase neohrozili.
      
Po zmene strán ukázal rýchle nohy Sterling, v šestnástke si pri obrannom zákroku pomohol rukou Bonucci, anglický útočník sa na zem porúčal až príliš ochotne a hlavný rozhodca Kuipers mu nedaroval jedenástku. Na opačnom konci si Taliani vybojovali priamy kop kúsok za pokutovým územím, Insigne s ním však nenaložil dobre a netrafil bránku. Prehrávajúci tím zareagoval krátko po zmene strán dvoma striedaniami, na trávnik vybehli Cristante aj Berardi namiesto Barellu s Immobilem. V 62. minúte boli Taliani blízko k vyrovnaniu, Chiesa podržal loptu, naviedol si ju na os ihriska a jeho prízemnú strelu k žrdi s námahou vyrazil Pickford. Taliansko začalo priťahovať skrutky a držanie lopty zúročilo v 67. minúte. Vypracovalo si rohový kop, Berardi ho poslal do šestnástky, kde sa Chiellini k lopte ešte nedostal, po Verrattiho hlavičke ešte Pickford zachránil, ale Bonucci dorážkou z bezprostrednej blízkosti vyrovnal na 1:1. Druhopolčasová dominancia modrých dresov pokračovala a bezradné Anglicko pôsobilo, že bude rado, keď dovedie stretnutie do predĺženia. V 73. minúte si Berardi nabehol na dlhú loptu za obranu, proti nemu vybehol Pickford a taliansky útočník zakončil nad bránku. V závere riadneho hracieho času sa Anglicko stiahlo do hlbokého bloku a prečkalo taliansky nápor.
      
Na začiatku predĺženia sa ani jedno mužstvo nesnažilo za každú cenu rozhodnúť. Po chybe Talianov v strede poľa sa príležitosť naskytla Angličanom, Sterling vbehol do šestnástky, jeho prihrávku v sklze zblokoval Chiellini. Rezultoval z toho rohový kop, po ktorom z druhej vlny tesne vedľa vypálil Phillips. V 103. minúte odcentroval pred bránku Emerson, Pickford zasiahol loptu pred Bernardeschim a ďalší striedajúci hráč Belotti neskrotil loptu na dorážku. V extračase to v podaní Anglicka nebolo už iba o vyčkávaní a bojovalo sa o poznanie vyrovnanejšie. V 108. minúte si po centri Kanea neporadil Donnarumma v súboji so Stonesom a vo výskoku minul loptu, Angličania to nepotrestali. Víťaza musel určiť až jedenástkový rozstrel, v ňom v druhej sérii nedal Belotti, v tretej trafil Rashford žrď. Vo štvrtej Donnarumma vychytal Sancha, anglické šance udržal nažive Pickford proti Jorginhovi, no v piatej sérii zlikvidoval taliansky brankár aj strelu Saku.

      Finále:
      Londýn
      Taliansko - Anglicko 1:1 (0:1)
po 90 min - hralo sa predĺženie
      Góly: 67. Bonucci - 2. Shaw. Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: Barella, Bonucci, Insigne, Chiellini (všetci Taliansko)
      Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson - Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti - Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne
      Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. Henderson), Shaw - Mount, Kane, Sterling

správu aktualizujeme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ik, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Nakazený personál hlási aj trenčianska Fakultná nemocnica.
Trenčianska nemocnica priznala problémy s nedostatkom doktorov: Riaditeľ prehovoril
Speváčka Lana del Rey.
ZVRAT v súkromí krásnej speváčky: Blesková SVADBA! Od zatajovania rovno k oltáru, kto je jej vyvolený?
Cestujúcim DPB odporúča, aby si pred svojou cestou od 13. februára skontrolovali cestovný poriadok.
Bratislavčania, zbystrite: Časť tejto cesty bude UZAVRETÁ! Prejazdná bude len pre MHD
Ako sa na Huliakov incident pozerá psychiatrička Danica Caisová?
Psychiatrička strhala Huliakovo hrubé správanie: Toto sa nemôže tolerovať ani medzi najjednoduchšími ľuďmi!
Bývalý minister obrany Šigeru Išiba, ktorý zvíťazil v súboji o post lídra japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP), sa usmieva na tlačovej konferencii v Tokiu.
Japonsko má nového premiéra: Stal sa ním tento muž! Čína mu posiela ODKAZ
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová sa vyjadrila k zisteniam NKÚ o POCHYBENÍ rezortu kultúry: Potvrdili sa naše slová, hovorí
Ilustračné foto
TOTO sú najčastejšie ukradnuté heslá na Slovensku! Budete si ťukať na čelo, keď to zbadáte
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Krádež v bardejovskom penzióne: Muž vošiel do chodby a... Vážne si myslel, že mu TOTO prejde?!
(ilustračné foto)
Mimoriadne nebezpečenstvo! Strašné, čo sa rúti cez krajinu: Hlásia prvé obete
Peter Pellegrini vystúpil s prejavom na Summite budúcnosti v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.
Foto
FOTO prezident Pellegrini na návšteve v USA: Otvoril výstavu! Pozrite sa, o čo išlo
Jaromír Jágr a Dominika počas dovolenky v Ríme.
Jágr o ženách: Aké sa mu páčia a ako vychádza so svojimi ex!
Americký raper Fatman Scoop zomrel vo veku 56 rokov.
Raperova († 56) smrť šokovala fanúšikov: SKOLABOVAL na pódiu, už sa neprebudil! Lekár POTVRDIL, čo ho zabilo