Možno najvyššie položené úle na Slovensku sú na Štrbskom Plese. Neumiestnili ich na strechu hotela FIS kvôli nejakému rekordu, ale kvôli vzťahu k prírode a z lásky ku usilovným včielkam. „Keď sme s chovom včiel v júni v roku 2018 na streche hotela FIS v nadmorskej výške 1380 m n.m. začínali, úle na streche sa stali domovom piatich včelstiev. Boli sme sami zvedaví, ako to dopadne. A dnes vylietajú včielky už do svojej štvrtej hotelovej sezóny,“ hovorí s úsmevom riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová.
„V minulom roku sme vytočili 25 kg medu, rok predtým dokonca 80 kg. Snažíme sa o ekologický prístup, nepoužívame žiadne tvrdé chemikálie, časť znášky nechávame včelám na prikrmovanie na zimu, neberieme im ani peľ. Vytáčame len med, aby sme ho vedeli dať ochutnať našim hosťom. A keďže im naozaj chutí, v priebehu tohto leta by sme chceli rozšíriť stavy našich včelstiev na 6 až 7,“ dopĺňa Fočárová.
Po tom, čo v polovici júna denné teploty na Štrbskom Plese vystúpili nad kritickú hranicu 15°C, začalo byť v úľoch konečne rušno. „Ak sa nič nepredvídané nestane, včely budú usilovne pracovať až do augusta, kedy u nás končí znáška. Vtedy budeme musieť opäť vytočiť med, zakŕmiť, preliečiť a pripraviť včely na zimu. Tým, že nablízku nie sú žiadne chémiou ošetrované polia, v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň žiadnu chémiu a aj pri liečení používame len organické kyseliny, ani vo vosku neostávajú žiadne rezíduá tvrdej chémie. Vždy po sezóne staré dielo včielok roztopíme, vosk potom očistíme, dezinfikujeme a následne im opäť z toho istého vosku lisujeme nové medzistienky, ktoré potom budú zasa plniť medom,“ vysvetľuje dvorný hotelový včelár Vladimír Chovanec.
Kvalitu medu od hotelových včielok potvrdili aj odborníci v laboratóriách, ktorí vo vzorkách nenašli žiadne stopy ťažkých kovov a naopak, potvrdili prítomnosť minerálnych prvkov ako draslík (K), vápnik (Ca) a horčík (Mg). Zaujímavosťou je, že med od hotelových včielok, nie je na predaj a hostia ho môžu ochutnať len počas raňajok – aj keď momentálne opatrenia bránia tomu, aby si ho hostia naberali sami a v hoteli museli nájsť iné riešenie.
Medový zážitok hotelových hostí dopĺňa aj ekologická kozmetika v podobe sprchovacích gélov a mydiel s podielom medovej zložky vyrobená v malom rodinnom podniku v neďalekom Poprade a aj masáže prírodnou medovou kozmetikou priamo v hoteli. Aj farebné úle vyrobené v slovenskom včelárstve sú vymaľované ekologickými farbami.
To zvládol personál hotela a ľudové motívy navrhla a aj namaľovala pravidelná návštevníčka hotela Mária Roháľová, nadšená z nápadu venovať sa včelárstvu na tomto mieste. V týchto dňoch si včielky môžu pochutnávať na peli zo vzácnych tatranských kvetov, ktoré rastú nad hranicou lesa a väčšina len na tomto tatranskom území. Storočia sa traduje, že na Jána a na letnú rovnodennosť majú rastliny zázračnú moc a silu. Preto aj tento tatranský med z tohto jánskeho obdobia je určite zázračne dobrý.