TASR na ne upozornila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. V interiéroch obchodných domov je zákaz konzumácie jedál a nápojov, čo sa ale netýka prevádzok verejného stravovania v obchodných domoch, ktoré sa riadia pravidlami pre prevádzky verejného stravovania.
Pri vstupe na svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia v prevádzkach verejného stravovania je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín. V interiéri môže byť do 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb.
V zariadeniach spoločného stravovania, teda napríklad v reštauráciách či bufetoch, môže byť pri stole najviac šesť osôb, alebo pri stole môžu sedieť len členovia jednej domácnosti. Treba však zabezpečiť odstup dva metre medzi stolmi. Pokrmy a nápoje smie podávať len obsluhujúci personál.
V žltých okresoch treba vykonávať dezinfekciu jedálneho lístka, stolov a dotykových plôch vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel po každom zákazníkovi. Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, ale musí byť prinesený personálom k pokrmu zabalený do papierovej servítky.
Ak sa používa stolový riad, teda taniere, príbory a poháre, je potrebné zabezpečiť jeho umývanie podľa požiadaviek uvedených v príslušnej vyhláške Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok vhodný na daný účel.
Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, pričom ich dezinfekciu je potrebné vykonávať každú hodinu.