Pre agentúru SITA to potvrdila Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a Aliancia Slovenskej Gastronómie. Najviac k rastu platov podľa oboch organizácií prispela koronakríza, počas ktorej mnoho zamestnancov v gastro sektore rozviazalo pre nejasnú budúcnosť svoje zmluvy a po opätovnom otvorení podnikov sa už nechceli vrátiť do pôvodného zamestnania. Preto vznikol nedostatok týchto zamestnancov, ktorý vyvolal okamžité zvyšovanie platov čašníkov, kuchárov a recepčných, čo potvrdzujú aj rôzne portály s pracovnými ponukami.
„Je pravdou, že platy v hotelierstve a gastre rastú. Je však potrebné pripomenúť, že aj v období pred pandémiou, teda v roku 2019, bol medziročný nárast dvojciferný a mzdy rástli najrýchlejšie spomedzi iných sektorov. Dôvodov pre tento rast je viacero. Jedným z nich je aj obava pred opakovanou stratou zamestnania v dôsledku pandémie," priblížil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Ďalším nemenej dôležitým faktorom je podľa AHRS výška minimálnej mzdy a príplatky za prácu počas víkendov, štátnych sviatkov a práce v noci, ktoré tvoria výraznú časť hrubej mzdy.