Odvetvie cestovného ruchu patrí k jedným z najviac postihnutých odvetví pandémiou, čo malo dopad aj na zamestnanosť. Dlhé mesiace, kedy boli prevádzky zatvorené alebo výrazne obmedzené spôsobili, že aj napriek snahe zamestnávateľov a príspevkom na udržanie zamestnanosti, boli nútení ukončiť pracovné pomery s časťou zamestnancov. „Časť týchto zamestnancov, aj kvalifikovaných, našla uplatnenie v iných odvetviach. Aj napriek vyšším mzdám, záujem o prácu v tomto sektore nie je taký výrazný, ako v období pred pandémiou," dodal Harbuľák.
Aj Aliancia Slovenskej Gastronómie (ASG) na základe jej interných zdrojov a skúseností priamo z praxe potvrdzuje, že platy v gastro segmente aktuálne výraznejšie rastú kvôli viacerým okolnostiam. „Jednou z nich je fakt, že gastro sektor je jedným z tých, ktoré najmä 2. vlna pandémie zasiahla najvýraznejšie. O prácu prišlo približne 40 000 zamestnancov. Mnohí z nich sa do gastra odmietajú vrátiť kvôli strachu z 3. vlny pandémie, zároveň však aj preto, že už našli uplatnenie v inom sektore," priblížil prezident ASG Viliam Pavlovský.
Tým na trhu vzniká podľa ASG omnoho väčší dopyt ako ponuka, na základe čoho automaticky rastie aj cena práce. „Okrem toho, mnohí zamestnanci, ktorí boli počas dlhých mesiacov 2. vlny pandémie nútení znížiť svoj príjem, potrebujú v dnešnej dobe sanovať aj svoje osobné záväzky a pôžičky, ktoré si kvôli zložitej situácii vytvorili len preto, že potrebovali jednoducho prežiť," dodal Viliam Pavlovský.