Reklama

Polievky môžu byť aj letné a osviežujúce: Vyskúšajte naše 4 recepty

Polievky môžu byť aj letné a osviežujúce: Vyskúšajte naše 4 recepty

Zdroj: getty images

Reklama

V horúcom lete je ten pravý čas pochutnať si na ľahkých polievkach, ktoré môžeme podávať teplé aj studené.

Ich výhodou je aj to, že pripraviť ich nezaberie veľa času. Prinášame vám dávku inšpirácie na gurmánske letné polievky.

Krémová cviklová polievka

Potrebujeme:

- 500 g čerstvej cvikle

- 1/2 lyžičky cukru

- 1 lyžičku soli

- 1 šalátovú uhorku

- 1 l acidofilného mlieka alebo kefíru

- 200 g kyslej smotany

- 4 natvrdo uvarené vajcia

- 1 PL kôpru

Príprava

1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na centimetrové kocky a dáme do kastróla. Ochutíme cukrom a soľou, zalejeme do polovice výšky vodou, zakryjeme a pomaly varíme domäkka (30 - 45 min.). Uvarenú cviklu necháme vychladnúť.

2. Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovice a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok nakrájame na kocky. 3. V mise zmiešame mlieko, smotanu, 1/2 lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú cviklu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Necháme 2 hodiny v chladničke, na tanieroch ozdobíme vajíčkom natvrdo.

Kyslá polievka z nakladačiek

Potrebujeme:

- 2 kuracie stehná

- 1 veľkú mrkvu

- 1 petržlen

- 1/4 menšieho zeleru

- 1 strúčik cesnaku

- 1 cibuľu

- soľ

- mleté čierne korenie

- nové korenie

- bobkový list

Okrem toho

- 1 pohár kyslých uhoriek

- 4 zemiaky

- hrsť čerstvého kôpru

Príprava

1. Kuracie stehná vložíme do hrnca spolu s mrkvou, zelerom, petržlenom, cibuľou, strúčikom cesnaku a všetko zalejeme studenou vodou. Pridáme koreniny a všetko spolu privedieme k varu a na miernom plameni povaríme zhruba 90 minút.

2. Medzitým uhorky zlejeme (nálev odložíme bokom) a postrúhame na väčšom strúhadle. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Kôpor nasekáme nadrobno. Pomocou dierkovanej naberačky z vývaru vyberieme mäso, zeleninu i koreniny a pridáme doň zemiaky, ktoré uvaríme takmer do mäkka.

3. Potom do polievky pridáme uvarenú mrkvu, petržlen i vykostené kuracie mäso, ktoré sme pokrájali na kocky. Keď sa začne opäť variť, prisypeme nastrúhané nakladačky, ochutnáme a podľa potreby dochutíme nálevom alebo dosolíme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor a ešte povaríme.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace