Ich výhodou je aj to, že pripraviť ich nezaberie veľa času. Prinášame vám dávku inšpirácie na gurmánske letné polievky.
Krémová cviklová polievka
Potrebujeme:
- 500 g čerstvej cvikle
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžičku soli
- 1 šalátovú uhorku
- 1 l acidofilného mlieka alebo kefíru
- 200 g kyslej smotany
- 4 natvrdo uvarené vajcia
- 1 PL kôpru
Príprava
1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na centimetrové kocky a dáme do kastróla. Ochutíme cukrom a soľou, zalejeme do polovice výšky vodou, zakryjeme a pomaly varíme domäkka (30 - 45 min.). Uvarenú cviklu necháme vychladnúť.
2. Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovice a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok nakrájame na kocky. 3. V mise zmiešame mlieko, smotanu, 1/2 lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú cviklu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Necháme 2 hodiny v chladničke, na tanieroch ozdobíme vajíčkom natvrdo.
Kyslá polievka z nakladačiek
Potrebujeme:
- 2 kuracie stehná
- 1 veľkú mrkvu
- 1 petržlen
- 1/4 menšieho zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľu
- soľ
- mleté čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
Okrem toho
- 1 pohár kyslých uhoriek
- 4 zemiaky
- hrsť čerstvého kôpru
Príprava
1. Kuracie stehná vložíme do hrnca spolu s mrkvou, zelerom, petržlenom, cibuľou, strúčikom cesnaku a všetko zalejeme studenou vodou. Pridáme koreniny a všetko spolu privedieme k varu a na miernom plameni povaríme zhruba 90 minút.
2. Medzitým uhorky zlejeme (nálev odložíme bokom) a postrúhame na väčšom strúhadle. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Kôpor nasekáme nadrobno. Pomocou dierkovanej naberačky z vývaru vyberieme mäso, zeleninu i koreniny a pridáme doň zemiaky, ktoré uvaríme takmer do mäkka.
3. Potom do polievky pridáme uvarenú mrkvu, petržlen i vykostené kuracie mäso, ktoré sme pokrájali na kocky. Keď sa začne opäť variť, prisypeme nastrúhané nakladačky, ochutnáme a podľa potreby dochutíme nálevom alebo dosolíme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor a ešte povaríme.