Zemiakovo-pažítková polievka
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 2 cibule
- 500 g zemiakov
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 3 PL smotany na šľahanie
- hrsť pažítky + trochu na posypanie soľ, mleté čierne korenie
- kyslú smotanu na podávanie
Príprava
1. V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pomaly opekáme domäkka a do sklovita (10 minút). Potom vsypeme očistené a nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom tak, aby boli tesne pod hladinou. Privedieme k varu a varíme, kým zemiaky nie sú celkom mäkké. Potom polievku rozmixujeme dohladka.
2. Prilejeme zvyšný vývar a 3 lyžice smotany na šľahanie. Podľa chuti osolíme a okoreníme, dôkladne premiešame a pridáme sekanú pažítku. Polievku podávame s kyslou smotanou a ozdobenú pažítkou.
Letná polievka s orechami
Potrebujeme:
- 1 šalátovú uhorku
- 300 g gréckeho jogurtu
- 300 ml vody
- hrsť čerstvého kôpru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL extra panenského olivového oleja
- hrsť vlašských orechov
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava
1. Uhorku umyjeme a spolu so šupkou nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misky. Pridáme jogurt, studenú vodu, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a olej. Všetko spolu premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec pridáme nahrubo posekané oriešky a môžeme servírovať.