A tou je práve grilovanie, neodmysliteľne spojené s poriadnym kusom mäsa, ktoré slastne rozvoniava naprieč záhradami susedov. Doprajte si aj vy!
Grilované rebierka
- Príprava: 15 min. + 12 hod. marinovanie/Tepelná úprava: 1 až 1,5 hod./
- Porcie: 4
Suroviny
- 2 až 2,4 kg kuchynsky upravených bravčových rebierok (štandardne 4 pláty)
- 150 ml hotovej grilovacej zmesi podľa chuti
- 100 ml rastlinného oleja
Marináda
- 100 ml jablkového muštu
- šťava zo 4 citrónov
Grilovacia omáčka
- 250 ml kečupu
- 30 ml ovocného octu
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica tabaska 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica údenej mletej sladkej papriky alebo kúsok kože z údenej slaniny
Na podávanie
- chlieb a čalamáda alebo nakladaná zelenina
Postup:
- Rebierka marinujeme v jablkovom mušte a citrónovej šťave v chladničke 6 až 12 hodín.
- Grilovaciu zmes zamiešame s olejom. Rebrá vyberieme z marinády, osušíme papierovými utierkami a natrieme z oboch strán grilovacou zmesou. Zakryté necháme odležať v chlade 2 hodiny.
- Všetky suroviny na grilovaciu omáčku zmiešame v kastróle a varíme asi 20 minút; občas premiešame.
- Grilujeme pomaly 1 až 1,5 hodiny, pravidelne obraciame a 20 minút pred dopečením natrieme časťou grilovacej omáčky.
- Hotové rebierka podávame so zvyšnou omáčkou, chlebom a čalamádou alebo nakladanou zeleninou.
Dobrá rada
Do lobia možno pridať aj mleté vlašské orechy, vajíčko alebo najemno nastrúhaný zeler.
Pastiersky burger s grilovanou cibuľou
- Príprava: 20 min./Tepelná úprava: 15 min./
- Porcie: 4
Suroviny
- 4 lyžice bylinkovo‑cesnakového masla (zmäknuté maslo zmiešame s ľubovoľnými bylinkami, napríklad so saturejkou, s estragónom a petržlenovou vňaťou, a prelisovaným cesnakom)
- 700 g hovädzieho alebo teľacieho mletého mäsa (napríklad stehno či pliecko)
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 4 žemle
- 60 g (4 hrubšie plátky) mäsitej údenej slaniny
- 4 plátky syra kaškaval
- grilovaná cibuľa
- 4 cibule alebo šalotky
- soľ
- 2 lyžice slnečnicového oleja
Na podávanie
- kečup, horčica alebo majonéza, šalát, paradajka
Postup
- Ochutené maslo izbovej teploty dôkladne premiešame s mletým mäsom, osolíme, okoreníme a natrieme na obidve rezné strany prekrojených žemlí vo vrstve 5 až 7 mm (podľa veľkosti použitého pečiva).
- Cibuľu očistíme, nakrájame na hrubšie plátky (asi 12 až 15 mm), napichneme ich na špajdle, aby pri grilovaní držali pokope, posolíme, potrieme olejom a grilujeme z oboch strán dozlatista. Ak použijeme šalotku, nakrájame ju pozdĺžne na 4 časti.
- Slaninu grilujeme dochrumkava 2 až 3 minúty z každej strany.
- Žemle grilujeme najprv na strane s vrstvou mäsa 5 až 7 minút, obrátime a krátko grilujeme dochrumkava aj z druhej strany.
- Pri podávaní dochutíme kečupom, horčicou alebo majonézou, pridáme kolieska grilovanej cibule, slaninu, syr, šalátový list a plátok paradajky.
Morčací šašlík a šalát lobio
- Príprava: 25 min. + marinovanie/Tepelná úprava: 15 min./
- Porcie: 4
Suroviny
- 500 g morčacieho stehna bez kosti
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Marináda
- 1 cibuľa
- po 1 lyžičke nasekanej petržlenovej, koriandrovej a kôprovej vňate
- 1 lyžica korenia sumach alebo dreň a šťava z 1 veľkého citróna
- 4 lyžice panenského olivového oleja
Šalát
- po 1 lyžici nasekanej koriandrovej vňate a pažítky
- po 1 lyžičke nasekanej bazalky, petržlenovej a zelerovej vňate
- 4 šalotky
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- 60 ml bieleho vínneho octu
- po ¼ lyžičky mletého koriandra, klinčeka a škorice
- 250 g uvarenej veľkej bielej fazule
- 50 ml bieleho jogurtu
- 100 g fety
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- soľ
Postup
- Na marinádu nakrájame cibuľu nadrobno a zmiešame s ostatnými surovinami.
- Morčacie stehno nakrájame na kocky veľké 3 x 3 cm a marinujeme v pripravenej zmesi 3 až 4 hodiny.
- Medzitým pripravíme šalát: bylinky opláchneme, šalotku očistíme a nakrájame nadrobno a opečieme dosklovita na olivovom oleji. Vínny ocot krátko povaríme s koreninami. V mise zmiešame šalotku, vínny ocot s koreninami, bylinky, fazuľu, jogurt a rozdrobenú fetu, dochutíme prelisovaným cesnakom a podľa potreby osolíme.
- Marinované mäso osolíme, okoreníme, napicháme na ihly, grilujeme 5 až 7 minút z každej strany a potierame olejom.Recepty sú z knihy Laciho Hornáčka: Sedem chutí piva (Slovart)