Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2021 03:00 | Správy | Domáce správy

Bravčové, hovädzie či morčacie na rozličné spôsoby: Grilujeme s pôžitkom

Mäsožravci sa počas letných horúčav čiastočne menia na vegetariánov, aby sa im ľahšie dýchalo, no má to jednu výnimku.

A tou je práve grilovanie, neodmysliteľne spojené s poriadnym kusom mäsa, ktoré slastne rozvoniava naprieč záhradami susedov. Doprajte si aj vy!

 

Grilované rebierka

Otvoriť galériu
Grilované rebierka
Zdroj: iStock

  • Príprava: 15 min. + 12 hod. marinovanie/Tepelná úprava: 1 až 1,5 hod./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 2 až 2,4 kg kuchynsky upravených bravčových rebierok (štandardne 4 pláty)
  • 150 ml hotovej grilovacej zmesi podľa chuti
  • 100 ml rastlinného oleja

Marináda

  • 100 ml jablkového muštu
  • šťava zo 4 citrónov

Grilovacia omáčka

  • 250 ml kečupu
  • 30 ml ovocného octu
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica tabaska 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica údenej mletej sladkej papriky alebo kúsok kože z údenej slaniny

Na podávanie

  • chlieb a čalamáda alebo nakladaná zelenina

Postup:

  1. Rebierka marinujeme v jablkovom mušte a citrónovej šťave v chladničke 6 až 12 hodín.
  2. Grilovaciu zmes zamiešame s olejom. Rebrá vyberieme z marinády, osušíme papierovými utierkami a natrieme z oboch strán grilovacou zmesou. Zakryté necháme odležať v chlade 2 hodiny.
  3. Všetky suroviny na grilovaciu omáčku zmiešame v kastróle a varíme asi 20 minút; občas premiešame.
  4. Grilujeme pomaly 1 až 1,5 hodiny, pravidelne obraciame a 20 minút pred dopečením natrieme časťou grilovacej omáčky.
  5. Hotové rebierka podávame so zvyšnou omáčkou, chlebom a čalamádou alebo nakladanou zeleninou.

Dobrá rada
Do lobia možno pridať aj mleté vlašské orechy, vajíčko alebo najemno nastrúhaný zeler.


Pastiersky burger s grilovanou cibuľou

Otvoriť galériu

  • Príprava: 20 min./Tepelná úprava: 15 min./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 4 lyžice bylinkovo‑cesnakového masla (zmäknuté maslo zmiešame s ľubovoľnými bylinkami, napríklad so saturejkou, s  estragónom a petržlenovou vňaťou, a prelisovaným cesnakom)
  • 700 g hovädzieho alebo teľacieho mletého mäsa (napríklad stehno či pliecko)
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 4 žemle
  • 60 g (4 hrubšie plátky) mäsitej údenej slaniny
  • 4 plátky syra kaškaval
  • grilovaná cibuľa
  • 4 cibule alebo šalotky
  • soľ
  • 2 lyžice slnečnicového oleja

Na podávanie

  • kečup, horčica alebo majonéza, šalát, paradajka

Postup

  1. Ochutené maslo izbovej teploty dôkladne premiešame s mletým mäsom, osolíme, okoreníme a natrieme na obidve rezné strany prekrojených žemlí vo vrstve 5 až 7 mm (podľa veľkosti použitého pečiva).
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame na hrubšie plátky (asi 12 až 15 mm), napichneme ich na špajdle, aby pri grilovaní držali pokope, posolíme, potrieme olejom a grilujeme z oboch strán dozlatista. Ak použijeme šalotku, nakrájame ju pozdĺžne na 4 časti.
  3. Slaninu grilujeme dochrumkava 2 až 3 minúty z každej strany.
  4. Žemle grilujeme najprv na strane s vrstvou mäsa 5 až 7 minút, obrátime a krátko grilujeme dochrumkava aj z druhej strany.
  5. Pri podávaní dochutíme kečupom, horčicou alebo majonézou, pridáme kolieska grilovanej cibule, slaninu, syr, šalátový list a plátok paradajky.

Morčací šašlík a šalát lobio

Otvoriť galériu

  • Príprava: 25 min. + marinovanie/Tepelná úprava: 15 min./
  • Porcie: 4

Suroviny

  • 500 g morčacieho stehna bez kosti
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Marináda

  • 1 cibuľa
  • po 1 lyžičke nasekanej petržlenovej, koriandrovej a kôprovej vňate
  • 1 lyžica korenia sumach alebo dreň a šťava z 1 veľkého citróna
  • 4 lyžice panenského olivového oleja

Šalát

  • po 1 lyžici nasekanej koriandrovej vňate a pažítky
  • po 1 lyžičke nasekanej bazalky, petržlenovej a zelerovej vňate
  • 4 šalotky
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • 60 ml bieleho vínneho octu
  • po ¼ lyžičky mletého koriandra, klinčeka a škorice
  • 250 g uvarenej veľkej bielej fazule
  • 50 ml bieleho jogurtu
  • 100 g fety
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup

  1. Na marinádu nakrájame cibuľu nadrobno a zmiešame s ostatnými surovinami.
  2. Morčacie stehno nakrájame na kocky veľké 3 x 3 cm a marinujeme v pripravenej zmesi 3 až 4 hodiny.
  3. Medzitým pripravíme šalát: bylinky opláchneme, šalotku očistíme a nakrájame nadrobno a opečieme dosklovita na olivovom oleji. Vínny ocot krátko povaríme s koreninami. V mise zmiešame šalotku, vínny ocot s koreninami, bylinky, fazuľu, jogurt a rozdrobenú fetu, dochutíme prelisovaným cesnakom a podľa potreby osolíme.
  4. Marinované mäso osolíme, okoreníme, napicháme na ihly, grilujeme 5 až 7 minút z každej strany a potierame olejom.Recepty sú z knihy Laciho Hornáčka: Sedem chutí piva (Slovart)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pamätné zhromaždenie pred fakultou.
Český predseda vlády Fiala vyjadril sústrasť pozostalým vlaňajšej streľby: Je potrebné byť neustále v strehu!
(ilustračné foto)
Kolíska futbalu sa lúči s legendou: Zomrel niekdajší majster sveta (†88)
Dominika Cibulková
Foto
FOTOhádanka: Zahalila sa do masky, známa športovkyňa však má čo ukázať! Prešla neuveriteľnou PREMENOU
Robert Fico cvičí aj na hotelovej izbe.
Fico odhalil to, čo nik nemá možnosť vidieť: Aha, čo robí premiér na hotelovej izbe
(ilustračné foto)
V Južnej Kórei evakuovali novinárov aj svadobčanov: Na mieste zasahovali hasiči, aká bola príčina požiaru?
(ilustračné foto)
Črepiny okien poranili niekoľko obyvateľov: Útoky husíov si však vyžiadali aj ďalšie obete
Ktorú pesničku si na Vianoce pustia naši prominenti?
Foto
Naši speváci a ich obľúbené vianočné hity: Overené šlágre či čarovné koledy! Trafili sa vám do vkusu?
(ilustračné foto)
Odmena za dobré správanie: Aj tieto Vianoce budú môcť uväznení oslavovať s rodinami
Útočníkom v Magdeburgu je lekár pôvodom zo Saudskej Arábie Talib Abdul Mohsen.
Tvár útočníka v Magdeburgu odhalená: Šialené, čo uverejnil pár hodín pred masakrom!
Prezident Peter Pellegini.
Podľa prezidenta žijeme od volieb k voľbám: Pellegrini kritizuje vládu za TOTO správanie!
(ilustračné foto)
V USA dočasne prepustili vyše 800 tisíc zamestnancov: Keby došlo k shutdownu situácia by sa zhoršila!
Slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová.
Foto
Vlhovej problémy s kolenom: Nie je vylúčená ďalšia operácia