Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Železné srdce Gemera upadlo do zabudnutia: Huta Etelka roky chátrala, boj o jej záchranu!

Národná kultúrna pamiatka (NKP) huta Etelka, nachádzajúca sa v obci Nižná Slaná v časti Nižnoslanská Baňa v okrese Rožňava, po rokoch chátrania upadla do zabudnutia.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Niekdajšie železné srdce Gemera teraz čaká na svoju záchranu, a to vďaka neziskovej organizácii Barbora, ktorá chce z technickej pamiatky a okolitého areálu vytvoriť kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa verejnosť mohla dozvedieť viac nielen o histórii baníctva a hutníctva na Gemeri. Gemer bol železným srdcom Uhorska, huta Etelka zas bola železným srdcom Gemera. V týchto priestoroch sa od polovice 19. storočia spracovávala železná ruda a vyrábali sa hutnícke polotovary, ktoré sa rozposielali do celého sveta, uviedol predseda správnej rady neziskovej organizácie Barbora Jiří Vitáloš.

Huta v Nižnej Slanej bola postavená grófom Emanuelom Andrássym, ktorý ju pomenoval po svojej matke. Spracovávanie železnej rudy v tunajšej vysokej peci ukončili na začiatku 20. storočia, samotná huta však naďalej slúžila na iné účely. Hlavne po druhej svetovej vojne slúžil areál Nižnoslanskej Bani ako skladové a administratívne priestory. V 90. rokoch 20. storočia prešla Etelka do súkromných rúk ukrajinskej spoločnosti, poznamenal Vitáloš s tým, že huta a jej areál postupom času zarástla stromami a upadla do zabudnutia.

Pred šiestimi rokmi sa Etelku podarilo do vlastníctva získať neziskovej organizácii Barbora, ktorá sa v spolupráci so spoločnosťou Elgeo Banská snaží NKP zachrániť a zrevitalizovať. Naším cieľom je tento priestor dostať do pôvodného stavu z roku 1910. V súčasnosti prebieha architektonický a stavebný prieskum, naplánovaný máme statický prieskum a následné vytvorenie projektovej dokumentácie, ktorá by slúžila na rekonštrukciu Etelky, povedal Vitáloš s tým, že predlohou plánov na rekonštrukciu sú dobové fotografie zachytávajúce pôvodný stav technickej pamiatky.

Myšlienkou záchrancov huty Etelka je vytvoriť v areáli kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa návštevníci mohli zoznámiť s históriou baníctva a hutníctva na Gemeri. Súčasťou plánov je i malý amfiteáter na organizovanie rôznych podujatí či priestory na ubytovanie. V interiéri samotnej huty by mohla byť umiestnená expozícia múzea mineralógie, baníctva a geológie, organizovať by sa tu mali i rôzne výstavy.

Podľa Vitáloša je proces revitalizácie NKP mimoriadne ťažký a to najmä pre chýbajúce finančné prostriedky a náročnosť získavania dotácií z verejných zdrojov. Po šiestich rokoch podávania žiadostí sa nám konečne podarilo získať z Ministerstva kultúry SR dotáciu na architektonický a stavebný prieskum, poznamenal Vitáloš s tým, že takmer všetky investície do huty zatiaľ smerovali z vlastných zdrojov neziskovej organizácie, ktorá na záchranu Etelky zriadila aj transparentný účet. Doposiaľ išlo o desaťtisíce eur, projekt komplexnej obnovy huty by si však podľa Vitáloša vyžadoval investíciu vo výške minimálne dvoch miliónov eur.
Otvoriť galériu
V rámci areálu huty aktuálne vzniká novostavba návštevníckeho centra, ktoré by malo slúžiť ako vstupná brána Etelky s možnosťou získania informácií o jej histórii. Verejnosti by malo byť prístupné už na jeseň. V minulosti patril Gemer medzi veľmi bohaté regióny Uhorska. Svedčí o tom množstvo technických a kultúrnych pamiatok, z ktorých každá potrebuje ochranu a opravu, uzavrel Vitáloš s tým, že o hutu Etelku sa už dnes zaujíma množstvo turistov z Poľska, Česka i Maďarska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Vodič medzi obcou Čierne Pole a mestom Veľké Kapušany zišiel s vozidlom mimo cestu a skončil v priekope, kde narazil do dreva, ktoré slúžilo ako priechod cez priekopu.
Čo to vodiči na východe vyvádzali? Auto v priekope, zarážajúca výška promile... A to nie je všetko!
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivé slová Ruska: VAROVANIE pre Západ a Ukrajinu! Príde k najhoršiemu?
Flag of Israel on the tank
Izrael zaútočil na hlavné mesto: Nad miestom stúpal hustý dym! Toto bol ich cieľ
Mladá Češka Aneta zomrela za záhadných okolností.
Záhadná smrť Anety († 23), ktorá sa mala dobodať 13 ranami: Pri pitve jej nenašli srdce! Šokujúce okolnosti prípadu
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Cestu v obci ZALIAL Dunaj: Zariadenie sociálnych služieb odrezané od sveta! Na pomoc prišla aj armáda
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Radikálny krok Kyjeva: Rozhodnutie, ktoré mnohých nepoteší! O čo ide?
Na snímke lokomotíva spoločnosti European Locomotive Leasing, ktorú si prenájímajú České dráhy.
Po potopách konečne dobré správy: České dráhy obnovia spoje do TÝCHTO slovenských miest!
Ilustračné foto
Kyjevské úrady varujú: Obyvatelia by mali obmedziť pobyt vonku! Čo sa to tam deje?
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Let’s Dance prekvapuje: Vráti sa na parket Janko Tribula? Jeho slová hovoria jasne