Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Železné srdce Gemera upadlo do zabudnutia: Huta Etelka roky chátrala, boj o jej záchranu!

Národná kultúrna pamiatka (NKP) huta Etelka, nachádzajúca sa v obci Nižná Slaná v časti Nižnoslanská Baňa v okrese Rožňava, po rokoch chátrania upadla do zabudnutia.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Niekdajšie železné srdce Gemera teraz čaká na svoju záchranu, a to vďaka neziskovej organizácii Barbora, ktorá chce z technickej pamiatky a okolitého areálu vytvoriť kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa verejnosť mohla dozvedieť viac nielen o histórii baníctva a hutníctva na Gemeri. Gemer bol železným srdcom Uhorska, huta Etelka zas bola železným srdcom Gemera. V týchto priestoroch sa od polovice 19. storočia spracovávala železná ruda a vyrábali sa hutnícke polotovary, ktoré sa rozposielali do celého sveta, uviedol predseda správnej rady neziskovej organizácie Barbora Jiří Vitáloš.

Huta v Nižnej Slanej bola postavená grófom Emanuelom Andrássym, ktorý ju pomenoval po svojej matke. Spracovávanie železnej rudy v tunajšej vysokej peci ukončili na začiatku 20. storočia, samotná huta však naďalej slúžila na iné účely. Hlavne po druhej svetovej vojne slúžil areál Nižnoslanskej Bani ako skladové a administratívne priestory. V 90. rokoch 20. storočia prešla Etelka do súkromných rúk ukrajinskej spoločnosti, poznamenal Vitáloš s tým, že huta a jej areál postupom času zarástla stromami a upadla do zabudnutia.

Pred šiestimi rokmi sa Etelku podarilo do vlastníctva získať neziskovej organizácii Barbora, ktorá sa v spolupráci so spoločnosťou Elgeo Banská snaží NKP zachrániť a zrevitalizovať. Naším cieľom je tento priestor dostať do pôvodného stavu z roku 1910. V súčasnosti prebieha architektonický a stavebný prieskum, naplánovaný máme statický prieskum a následné vytvorenie projektovej dokumentácie, ktorá by slúžila na rekonštrukciu Etelky, povedal Vitáloš s tým, že predlohou plánov na rekonštrukciu sú dobové fotografie zachytávajúce pôvodný stav technickej pamiatky.

Myšlienkou záchrancov huty Etelka je vytvoriť v areáli kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa návštevníci mohli zoznámiť s históriou baníctva a hutníctva na Gemeri. Súčasťou plánov je i malý amfiteáter na organizovanie rôznych podujatí či priestory na ubytovanie. V interiéri samotnej huty by mohla byť umiestnená expozícia múzea mineralógie, baníctva a geológie, organizovať by sa tu mali i rôzne výstavy.

Podľa Vitáloša je proces revitalizácie NKP mimoriadne ťažký a to najmä pre chýbajúce finančné prostriedky a náročnosť získavania dotácií z verejných zdrojov. Po šiestich rokoch podávania žiadostí sa nám konečne podarilo získať z Ministerstva kultúry SR dotáciu na architektonický a stavebný prieskum, poznamenal Vitáloš s tým, že takmer všetky investície do huty zatiaľ smerovali z vlastných zdrojov neziskovej organizácie, ktorá na záchranu Etelky zriadila aj transparentný účet. Doposiaľ išlo o desaťtisíce eur, projekt komplexnej obnovy huty by si však podľa Vitáloša vyžadoval investíciu vo výške minimálne dvoch miliónov eur.
Otvoriť galériu
V rámci areálu huty aktuálne vzniká novostavba návštevníckeho centra, ktoré by malo slúžiť ako vstupná brána Etelky s možnosťou získania informácií o jej histórii. Verejnosti by malo byť prístupné už na jeseň. V minulosti patril Gemer medzi veľmi bohaté regióny Uhorska. Svedčí o tom množstvo technických a kultúrnych pamiatok, z ktorých každá potrebuje ochranu a opravu, uzavrel Vitáloš s tým, že o hutu Etelku sa už dnes zaujíma množstvo turistov z Poľska, Česka i Maďarska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Zuzana Dolinková a Robert Fico.
Robert Fico reaguje na kritiku od zdravotníkov: Čo podľa premiéra musí ponúknuť ministerka Dolinková?
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik.
Bezpečnostný expert Bránik: Prečo mi politici prekážajú na miestach katastrof!
Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...