Celozrnná galetka s černicami
Suroviny
Cesto
- 180 g špaldovej múky
- 1 vajíčko
- 40 ml javorového sirupu
- 30 ml repkového oleja
- 30 ml vody
- 1 ČL škorice štipka soli
Plnka
- 200 g jemného tvarohu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- sladidlo podľa chuti (stévia)
- 200 g černíc
Postup
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame v miske. Z cesta vytvoríme guľku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 20 minút. Potom cesto vyvaľkáme, snažíme sa dosiahnuť približne tvar kruhu. Tvaroh zmiešame s vanilkovým extraktom a osladíme podľa chuti. Plnku rozotrieme na cesto (kraje, ktoré sa budú zahýbať, necháme čisté). Na záver na plnku naukladáme černice a okraje cesta zahneme smerom dovnútra. Galetku pečieme pri teplote 180 °C dozlatista približne 35 minút.
Slivkový koláč s chrumkavou posýpkou
Suroviny
Cesto
- 50 g kokosovej múky
- 30 g špaldovej múky
- 1 odmerku vanilkového proteínu
- 2 vajíčka
- 50 g jablkového pyré (detská výživa bez cukru)
- 150 ml acidka
- 50 ml vody
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL vanilkového extraktu 1
- 50 g sliviek
- sladidlo podľa chuti (stévia)
Posýpka
- 10 g kokosového cukru
- 15 g kokosového oleja
- 10 g kokosovej múky
- 10 g špaldovej múky
Postup
Kokosovú múku zmiešame so špaldovou, kypriacim práškom, vanilkovým proteínom a stéviou. V ďalšej miske rozmiešame vajíčka s acidkom, vanilkovým extraktom, vodou a jablkovým pyré. Mokré suroviny vlejeme do suchých a dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech (rozmer 20 x 20 cm). Navrch naukladáme slivky rozkrojené na polovice. Posýpku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Prstami ju rozdrobíme na vrch koláča a pečieme ho približne 25 minút pri teplote 180 °C.