Ovsená torta s karamelizovanými jabĺčkami
Suroviny
Korpus
80 g ovsenej múky (rozmixovaných vločiek) 40 g vlašských orechov 1 vajíčko sladidlo podľa chuti (stévia) voda podľa konzistencie PLNKA 2 stredne veľké jablká 1 ČL škorice 10 g kokosového cukru 350 g jemného tvarohu 15 g vanilkového pudingového prášku 1 vajíčko sladidlo podľa chuti (stévia) voda podľa konzistencie
Posýpka
20 g vlašských orechov 40 g ovsených vločiek 10 g kokosového oleja tekuté sladidlo podľa chuti (med/javorový sirup)
Postup
Najskôr pripravíme korpus. Vločky a oriešky rozmixujeme, pridáme vajíčko, sladidlo, trošku vody a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré roztlačíme do tortovej formy (priemer 20 cm). Korpus pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Zatiaľ ošúpeme a nakrájame jabĺčka na menšie kúsky. Posypeme ich škoricou, kokosovým cukrom, podlejeme troškou vody a opečieme na panvici. V miske vymiešame tvaroh s vajíčkom, pridáme pudingový prášok a osladíme podľa chuti. Na predpečený korpus navrstvíme jabĺčka, zalejeme ich tvarohovou plnkou a pečieme 30 minút. Na záver pripravíme posýpku, vlašské orechy nasekáme nadrobno a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Posýpkou zasypeme vrch koláča a pečieme ďalších 10 minút. Pred krájaním necháme koláč poriadne vychladnúť.
Čučoriedkový cheesecake
Suroviny
Korpus
- 80 g ovsených vločiek
- 40 g arašidov
- 30 g tekutého arašidového masla
- sladidlo podľa chuti (stévia)
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 2 vajíčka
- 15 g vanilkového pudingového prášku
- 50 g čučoriedok
- sladidlo podľa chuti (stévia)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Čučoriedková vrstva
- 200 g čučoriedok
- 20 g vanilkového pudingového prášku
- 75 ml vody
- sladidlo podľa chuti (stévia)
Postup
Ovsené vločky a arašidy rozmixujeme na múku. Pridáme arašidové maslo, vodu, vanilkový extrakt a sladidlo podľa chuti. Vzniknuté cesto roztlačíme na dno tortovej formy (priemer 20 cm). Na plnku vymiešame tvaroh s vajíčkami, pudingovým práškom, vanilkovým extraktom a sladidlom podľa chuti. Zmes rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame rozmixované čučoriedky. Na korpus nalejeme obe vrstvy (môžeme ich aj jemne premiešať, aby sme vytvorili mramorový efekt) a pečieme 35 – 40 minút pri teplote 180 °C. Na čučoriedkovú vrstvu rozmiešame pudingový prášok vo vode a dosladíme podľa chuti. Spolu s rozmixovanými čučoriedkami privedieme do varu a nalejeme na vychladnutý cheesecake. Pred podávaním ho dáme na niekoľko hodín do chladničky stuhnúť.
Recepty sú z knihy Simony Malkovej a Simona Kopunca Sladké a fit (Lindeni)