Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2021 09:20 | Správy | Domáce správy

Extrémne náročná úloha: Ochranka pápeža bude mať plné ruky práce, pozrite, čo ich čaká

Úlohou pápežovej ochranky je nielen zabrániť najvážnejším hrozbám, ale neustále tiež dávať pozor, či sa Svätý Otec nemôže pošmyknúť alebo zakopnúť o vyvýšenú dlažobnú kocku.

Upozornil na to bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý mal na starosti ochranu pápeža Jána Pavla II. pri jeho návšteve Slovenska v polovici 90. rokov.

"To bola práve moja úloha, neustále som musel dávať pozor, či nehrozí napríklad pád alebo zakolísanie. Jednoducho stále som musel preventívne rátať, že sa niečo môže stať," potvrdil. Takáto úloha si vyžaduje aj absolútne dôkladné a detailné preskúmanie trasy, po ktorej chránená osoba pôjde. "Detailne som si musel prejsť a pred každým programom si pripomenúť, aký je tam a tam chodník, v akom stave je dlažba, či nie je niekde poškodený obrubník,“ vysvetlil. Priznal, že i po skončení denného programu pápeža strávil hodinu-dve projektovaním ďalšieho dňa.

Podobne ako vtedy bude aj pri septembrovej návšteve pápeža Františka v tesnej súčinnosti pracovať slovenská ochranka s osobnými strážcami zo Švajčiarskej gardy. Zábojník ozrejmil, že ich súhra vychádza z kombinácie poznania, predstáv a možností. "Z Vatikánu príde z hľadiska naplánovaného programu i vzhľadom na bližšie poznanie chránenej osoby požiadavka, slovenská strana ju zhodnotí na základe svojho poznania reálií a preverenej situácie, a ak je to možné, vyhovie jej,“ vysvetlil. Monitoring a príprava zabezpečenia ochrany sa pritom odvíja od neustále aktualizovaných a overovaných informácií, ktoré sa týkajú miest návštevy, ale aj očakávaného počtu návštevníkov.

V prípade slovenského tímu, ktorý bude zabezpečovať ochranu, nejde o ľudí, ktorí by boli špeciálne trénovaní pre túto udalosť. "Sú na tieto úlohy pripravovaní priebežne, po fyzickej i mentálnej stránke so schopnosťou okamžite reagovať na vzniknutú situáciu,“ povedal Zábojník. Zároveň ide o ľudí, ktorí sú stranou chránenej osoby dokonale a neustále preverovaní. "Zabezpečovať ochranu nesmie ísť človek, ktorý je akýmkoľvek spôsobom vydierateľný," upozornil. Kontinuálny monitoring a preverovanie sa pritom deje i počas samotného výkonu. "Viem, že aj ja som bol pod absolútnym drobnohľadom, sledovali každý môj krok,“ skonštatoval osobný ochranca Jána Pavla II. pri jeho prvej návšteve samostatnej SR.

Podľa Zábojníka má i prostredníctvom vtedajších skúseností slovenská ochranka vo Vatikáne veľmi dobré meno. "Pamätám si na priebeh v roku 1995, v prvý deň bola vatikánska ochranka tesne pri nás. Keďže sa presvedčili, že všetko funguje, ako má a môžu sa spoľahnúť, mohli sa ďalšie dni už držať v úzadí," zaspomínal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príslušník izraelských bezpečnostných síl skúma škody na dome zasiahnutého raketou vystrelenou z Libanonu v meste Majd al-Krum.
Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael: Jedna z rakiet mala symbolický význam
Muža vyhlásili za mŕtveho a zobrali ho na darovanie orgánov, cestou na operačnú sálu sa prebral.
Muža vyhlásili za mŕtveho: Pri operácii na darovanie orgánov sa PREBUDIL! Desivé, ako skončil
Americký prezident Joe Biden
Biden o napätí na Blízkom východe: Viem, kedy to príde! Izrael chystá niečo veľké
Zmiznutie Larsa zostáva záhadou aj po 10 rokoch...
Foto
Najväčšia ZÁHADA zmiznutia turistu: Po TOMTO ho už nikdy nevideli! Znepokojivé posledné VIDEO
Juraj Slafkovský sa zranil na tréningu Montrealu
Foto
Šokujúca správa zo zámoria: Juraj Slafkovský sa zranil! Sezóna v ohrození?
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin dostal pozvánku na summit G20, má to ale háčik: Bude mať odvahu prísť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vyhlásil, že Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojou politikou: Sankcie poškodzujú americký dolár
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka na plné ústa o zmene klímy: Je najvyšší čas! Už sa nedá čakať
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Poslanec PS Dvořák: Nový minister zdravotníctva Šaško začína šéfovanie rezortu vydieraním lekárov
Ilustračné foto.
Ruský vojak prešiel osem hodín s ODREZANOU rukou! Trpká PRAVDA o osudoch ľudí na fronte
Foto
Bývalý hráč Realu zažil životný šok: Vytetoval si meno dietaťa, no o pár dní to oľutoval
Polícia pre drogovú trestnú činnosť obvinila 32-ročného Banskobystričana.
Foto
S drogami sa netreba zahrávať: Banskobystričan skončil v putách! FOTO z domovej prehliadky