Šalát tabbouleh
Potrebujeme:
- ¾ šálky bulguru
- 1 šálku vody (alebo vývaru)
- asi ½ lyžičky soli
- cherry paradajky (asi 15 ks)
- viazaničku ligurčeka (alebo petržlenovej vňate)
- viazaničku mäty, korenie
- šťavu z veľkého citróna
- asi 5 lyžíc panenského olivového oleja
Postup:
Bulgur opláchneme a dáme variť s vodou (alebo vývarom) a so soľou na 5 minút do prikrytého kastróla, potom plameň vypneme a prikryté necháme dôjsť 10 minút. Bulgur nasypeme do misky, aby vychladol. Potom doň primiešame šťavu z citróna a olivový olej. Naozaj sa nemusíte báť toho množstva, je možné, že si ešte citrónovej šťavy aj pridáte. Paradajky nakrájame na štvrtky a pridáme do misky s bulgurom. Bylinky umyjeme, odstránime hrubé stonky a nasekáme nadrobno. Pridáme do šalátu, okoreníme, ochutnáme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby sa všetko spolu chuťovo prepojilo. Podávame s pečeným mäsom alebo so syrom feta, či s bryndzou. Vziať si ho môžete aj do práce či na cestu, v tom prípade však treba mätu natrhať až tesne pred konzumáciou (mäta rýchlo sčernie).