Brokolicový šalát
Potrebujeme:
- ružičky z 1 brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napríklad do polievky)
- 2 – 3 mrkvy
- 2 hrste nasucho opečených mandlí
- 1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
- hrsť hrozienok
- červenú cibuľu alebo šalotku
- 1 veľkú kyslú smotanu
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu nasekáme nadrobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhame, mandle opečieme nasucho, slaninku vyškvaríme, cibuľu nakrájame na mesiačiky, primiešame hrsť hrozienok, ochutíme soľou, korením a všetko dobre premiešame s kyslou smotanou. Necháme odležať aspoň 2 hodiny a podávame. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.
Farebný šalát s kuracím mäsom a bazalkovým pestom
Potrebujeme:
- ½ pekinskej kapusty
- 5 – 6 ks paradajok
- ½ veľkej žltej papriky
- ½ veľkej červenej papriky
- červenú cibuľu
- hrsť čiernych olív
Na zálievku potrebujeme:
- 2 lyžice bazalkového pesta
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžicu balzamikového octu
- ½ lyžice medu
- 2 štipky soli
Na mäso v marináde potrebujeme:
- kuracie prsia (2 ks)
- 1 lyžičku bazalkového pesta
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžičku údenej papriky
- štipku soli
- 1 lyžičku horčice
Postup:
Najskôr si pripravíme marinádu na mäso, čím dlhšie je mäso v marináde, tým má lepšiu chuť. Do väčšej misky dáme horčicu, pesto, údenú papriku, soľ, olivový olej a dobre rozmiešame. Do tejto zmesi potom vložíme na kocky (alebo pásiky) nakrájané mäso. Dobre premiešame, najlepšie rukami, aby sa marináda dostala všade, a necháme na chladnom mieste odležať, ideálne cez noc. Potom mäso prudko osmažíme aj s marinádou na panvici.
Šalát si pripravíme jednoducho: pekinskú kapustu nakrájame na tenučké pásiky a nasypeme do misy. Ku kapuste pridávame ostatné suroviny, teda paradajky na kocky, papriku a cibuľu na tenké a jemné pásiky, olivy na kolieska. Pripravíme si zálievku: do misky dáme bazalkové pesto, olivový olej, balzamikový ocot, soľ a med. Dobre rozmiešame, zálievku pridáme k šalátu a dobre premiešame. Naservírujeme na tanier, pridáme opečené mäso a vychutnávame.
Fitnes vajíčkový šalát
Potrebujeme:
- 2 vajíčka uvarené natvrdo (najlepšie domáce)
- 1 biely cottage cheese
- 1 jarnú cibuľku
- 1 lyžičku horčice
- korenie podľa chuti, prípadne aj soľ (závisí od horčice)
Postup:
Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, dáme do misky a zmiešame s cottage syrom. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku (môže byť aj klasická cibuľa, kvôli farebnosti je však fajn použiť jarnú), lyžičku horčice a zomelieme troška čierneho korenia. Všetko zmiešame a podávame.
Recepty sú z knihy Lucie Súkeníkovej Moje najlepšie fit jedlá (Ikar)