Upozorňujú na to slovenskí vinohradníci a vinári. Burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna. Otázna bude aj jeho kvalita, pretože môže ísť s najväčšou pravdepodobnosťou o falšovaný burčiak. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Na Slovensku sa burčiak môže zo zákona predávať od 15. augusta do 31. decembra. Hoci prvý deň legislatívou povoleného obdobia pripadne už na túto nedeľu, vinohradníci a vinári upozorňujú spotrebiteľov, aby s jeho kúpou ešte počkali. Hrozno zo slovenských viníc totiž nie je dozreté. Slovenskí výrobcovia sa na jeho zber a výrobu burčiaka ešte aspoň najbližšie dva týždne nechystajú. Zatiaľ ho nemajú z čoho vyrobiť.
"Burčiak, ktorý si od nedele 15. augusta zákazník niekde predsa len kúpi, tak môže byť falšovaný s pridaním cukru. Jeho kvalita bude otázna a spotrebiteľ zaplatí ziskuchtivému predajcovi za nepravý výrobok. Preto zákazníkom odporúčame, aby si ešte aspoň dva týždne burčiak nekupovali a počkali až na koniec augusta. Záruku pravého poctivého burčiaka nájdu u slovenského výrobcu, u overeného vinára," poznamenala riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Hrozno v tomto roku dozrievalo pomalšie. Dôvodom je podľa SPPK chladná jar, pre ktorú začal vinič neskôr pučať. Pôvodne pestovatelia odhadovali, že zber sa posunie až o tri týždne. Nakoniec horúci júl doprial hroznu dostatok slnečných lúčov, čo skrátilo meškanie zberu približne o jeden týždeň. Skôr ako na konci augusta sa však aj tak domáci pestovatelia na oberačku nechystajú.
Na kvalitu slovenských burčiakov a vín sa pritom v tomto roku podľa Holéciovej oplatí počkať. Priblížila, že tento ročník sa pri bielych vínach ukazuje ako "mimoriadne sľubný, priam excelentný". Aj kvalitný slovenský burčiak vyrobený z tradičných aromatických odrôd bude veľmi sladký so zachovaním kyselín. Tie by mali byť podľa vinárov aj veľmi pekne vyvážené.
Pravý burčiak sa podľa SPPK dá rozlíšiť podľa vône, chuti a farby. Mal by mať mliečne žltú farbu a voňať po hrozne. Burčiak sa vyrába z aromatických odrôd, ako je napríklad Irsai Oliver. Poctivý burčiak by mal mať teda vyslovene výrazne hroznovú a muškátovú arómu. Pri falšovaní burčiaka sa pridávajú voda, kyseliny, cukor a kvasinky.