Väčšina z nás má teraz všetkého prebytok, a tak je dobrým nápadom uskladňovanie na zimu. Jedným zo spôsobov je zaváranie. To sa dá robiť spôsobmi, ktoré pozná každý, ale aj veľmi netradične. Napadlo by vám zavárať napríklad v umývačke riadu? Vyskúšajte známe aj neznáme metódy sterilizácie.
Klasický hrniec
- potrebujete väčší hrniec
- vložte doň poháre uzavreté viečkom tak, aby sa nedotýkali
- nalejete teplú vodu asi do polovice pohárov a priveďte ju do varu
- ak zavárate kyslé uhorky, stačí dosiahnuť teplotu 80 °C a udržať ju pár minút
- ak zavárate ovocný kompót, je lepšie dosiahnuť bod varu a chvíľu sterilizovať.
Zavárací hrniec
- klasický veľký hrniec na zaváranie má dierkované dno a uprostred rúrku pre teplomer
- dá sa v ňom zavárať aj vo dvoch vrstvách
- udržiavajte teplotu 80 °C
- dnes sa už dajú kúpiť elektrické zaváracie hrnce, pri ktorých nastavíte teplotu aj dĺžku zavárania a nič nemusíte strážiť
Tlakový hrniec
- mal by byť čo najväčší
- poháre poukladajte vedľa seba tak, aby sa nedotýkali
- zalejte vodou asi do polovice
- hrniec uzavrite, a keď začne syčať para, odpočítajte 5 minút a odstavte z ohňa
- hrniec otvorte, až keď para samovoľne odsyčí