Reklama

Uskladnite si zeleninu a ovocie na zimu: 7 spôsobov zavárania

Uskladnite si zeleninu a ovocie na zimu: 7 spôsobov zavárania

Zdroj: iStock

Reklama

Leto praje dozrievaniu. Úžasné voňavé paradajky, papriky, nakladačky a všetky možné druhy ovocia sa teraz vo veľkom objavujú na farmárskych trhoch aj vo vlastných záhradách.

Väčšina z nás má teraz všetkého prebytok, a tak je dobrým nápadom uskladňovanie na zimu. Jedným zo spôsobov je zaváranie. To sa dá robiť spôsobmi, ktoré pozná každý, ale aj veľmi netradične. Napadlo by vám zavárať napríklad v umývačke riadu? Vyskúšajte známe aj neznáme metódy sterilizácie.

Klasický hrniec

- potrebujete väčší hrniec

- vložte doň poháre uzavreté viečkom tak, aby sa nedotýkali

- nalejete teplú vodu asi do polovice pohárov a priveďte ju do varu

- ak zavárate kyslé uhorky, stačí dosiahnuť teplotu 80 °C a udržať ju pár minút

- ak zavárate ovocný kompót, je lepšie dosiahnuť bod varu a chvíľu sterilizovať.

Zavárací hrniec

- klasický veľký hrniec na zaváranie má dierkované dno a uprostred rúrku pre teplomer

- dá sa v ňom zavárať aj vo dvoch vrstvách

- udržiavajte teplotu 80 °C

- dnes sa už dajú kúpiť elektrické zaváracie hrnce, pri ktorých nastavíte teplotu aj dĺžku zavárania a nič nemusíte strážiť

Tlakový hrniec

- mal by byť čo najväčší

- poháre poukladajte vedľa seba tak, aby sa nedotýkali

- zalejte vodou asi do polovice

- hrniec uzavrite, a keď začne syčať para, odpočítajte 5 minút a odstavte z ohňa

- hrniec otvorte, až keď para samovoľne odsyčí

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace