Rúra
- je jedno, či máte rúru teplovzdušnú, elektrickú alebo plynovú
- rúru predhrejte na 200 stupňov
- na plech uložte zaváraninové poháre tak, aby sa nedotýkali
- dolejte teplú vodu, aby siahala 1,5 cm do výšky pohárov
- vložte plech do rúry
- sterilizujte 10 až 20 minút
Mikrovlnná rúra
- hodí sa, ak zavárate len pár pohárov
- použite nové skrutkovacie viečka a nedoťahujte ich úplne nadoraz.
- čas potrebný na sterilizáciu závisí od výkonu mikrovlnnej rúry a počtu zaváraninových pohárov
- ak chcete naraz sterilizovať dva poháre, ohrievajte ich v mikrovlnke dvakrát dlhšie
- po vybratí poháre dotiahnite a nechajte vychladnúť
Časy potrebné na sterilizáciu jedného pollitrového pohára sú:
výkon 700 W = 6 minút
výkon 750 W = 5 a pol minúty
výkon 800 W = 5 minút a niekoľko sekúnd
výkon 850 W = 5 minút
výkon 900 W = 4 a pol minúty
Umývačka riadu
- zaváraninové poháre poukladáme do umývačky riadu dnom nahor
- sterilizujeme programom s teplotou 70 až 80 stupňov
- nechajte prebehnúť celý program
Pekárnička
- spôsob obľúbený hlavne pri výrobe džemov
- postup je jednoduchý a nie je potrebné striehnuť na hustotu džemu
- očistené ovocie rozmixujte, pridajte želírovací cukor, kyselinu citrónovú a zapnite program na varenie džemu
- po ukončení programu naplňte poháre, uzatvorte a prevráťte hore dnom
Tip
Zavárať sa dá aj bez cukru. Veľmi lacnou a najmä zdravou metódou je zaváranie so soľou. Ovocie naložte do pohárov a pridajte trošku soli – len medzi končeky prstov. Zalejte vodou priamo z vodovodu, poháre dobre uzavrite a nechajte sterilizovať ako normálne. Približne po mesiaci vytiahne soľ z ovocia cukor a vynikne práve prirodzená chuť ovocia.