Palacinka z rúry s broskyňami a mandľami
2 - 4 porcie
Palacinka pečená v rúre vyzerá priam úžasne, lebo počas pečenia sa pekne nadvihne. Upečené cesto podobné pagáču je skvelý podklad pre výber ingrediencií. Broskyne a jablká patria do pôvodného receptu, ale vyskúšať môžeme všetko, čo máme radi.
Suroviny
Na cesto
- 2⁄3 hrnčeka (160 ml) plnotučného mlieka
- 2⁄3 hrnčeka (80 g) polohrubej múky
- 1⁄4 lyžičky soli
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžice masla, roztopeného
Na broskyňovú plnku
- 2 lyžice masla
- 3 zrelé broskyne alebo nektárinky, prepolené, vykôstkované a pokrájané na plátky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1⁄4 hrnčeka (30 g) mandľových lupienkov
- práškový cukor na posypanie
- vyšľahaná šľahačka na podávanie (nemusí byť)
Postup
Do rúry vložíme panvicu s ohňovzdornou rúčkou a priemerom 30 cm a rúru rozohrejeme na 220 °C.
Pripravíme si cesto. V kuchynskom robote zmiešame mlieko, múku, soľ aj vajcia a rozmixujeme dohladka.
Za chodu mixéra prikvapneme 1 lyžicu roztopeného masla a premixujeme. Zvyšnú 1 lyžicu masla dáme do rozohriatej panvice a štetcom roztrieme po celom dne a bokoch. Do panvice vlejeme cesto, ihneď vložíme do rúry a pečieme 15 – 20 minút, kým nie je zlatisté a nadýchané.
Medzitým si pripravíme broskyňovú plnku. V inej veľkej panvici na strednom ohni roztopíme maslo. Pridáme broskyne, hnedý cukor aj citrónovú šťavu a za občasného premiešania varíme asi 3 minúty, kým broskyne neuvoľnia šťavu a cukor sa neroztopí. Odstavíme z ohňa.
Panvicu vyberieme z rúry. Na palacinku naložíme broskyne, posypeme mandľami a poprášime cukrom. Nakrájame na trojuholníky a môžeme podávať s vyšľahanou šľahačkou.
Obmena
Palacinka s hnedým maslom a karamelizovanými jablkami
Cesto pripravíme podľa hlavného receptu, len do múky pridáme ½ lyžičky mletej škorice a odložíme nabok. Na plnku ošúpeme 2 jablká, zbavíme ich jadrovníkov a každé rozkrájame na 16 mesiačikov. V panvici s ohňovzdornou rúčkou na strednom ohni roztopíme 3 lyžice masla. Keď maslo začne hnednúť, pridáme jablká a pražíme asi 5 minút, kým nie sú zlatisté zo všetkých strán, pričom ich obraciame podľa potreby. Pridáme ďalšiu lyžicu masla a prehrievame, kým plnka nebuble. Na plnku v panvici nalejeme cesto, panvicu ihneď vložíme do rúry a pečieme podľa hlavného receptu. Poprášime cukrom a podávame s javorovým sirupom.