Klasická francúzska hrianka
4 porcie
Na prípravu dobrej francúzskej hrianky použijeme chlieb starý jeden deň, pretože čím je chlieb suchší, tým lepšie vsiakne vaječnú zmes. Najlepšie výsledky dosiahneme s krajcami hrubými 2 cm a ak do vaječnej zmesi pridáme vanilkovú esenciu, krásne sa zvýraznia chute.
Suroviny
- 6 veľkých vajec
- 1 ½ hrnčeka (350 ml) plnotučného mlieka alebo smotany na varenie
- 1 lyžica vanilkovej esencie
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- 8 krajcov deň starej briošky, vianočky alebo bagety, nakrájaných na hrúbku 2 cm
- 2 lyžice masla
- práškový cukor
- jahodovo-rebarborový kompót alebo ohriaty javorový sirup na podávanie
- sladená šľahačka na podávanie
Postup
Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, mlieko, vanilkovú esenciu, škoricu a muškátový oriešok.
Krajce chleba rozložíme v jednej vrstve do veľkej, plytkej misy na pečenie a prelejeme vaječnou zmesou. Chlieb máčame 10 minút, pričom ho v polovici času obrátime.
Vo veľkej panvici na strednom ohni roztopíme 1 lyžicu masla. Polovicu krajčekov vložíme do panvice a pražíme asi 3 minúty z každej strany dozlatista, pričom ich raz obrátime. Preložíme ich na tanier a odložíme na teplé miesto. V panvici roztopíme zvyšnú 1 lyžicu masla a upražíme zvyšok krajcov.
Francúzske hrianky poprášime cukrom a podávame s teplým kompótom a so šľahačkou.
Obmena
Chrumkavá francúzska hrianka s čučoriedkami
Pripravíme si vaječnú zmes a namočíme do nej chlieb podľa hlavného receptu. Na tanier rozložíme 1 a 1⁄2 hrnčeka (185 g) posekaných pekanových orechov, vlašských orechov alebo lieskovcov. Krajčeky chleba vyberáme po jednom z vaječnej zmesi a ľahko vtlačíme do orechov tak, aby bola pokrytá iba jedna strana. Krajčeky vkladáme do panvice orechovou stranou nadol a pražíme podľa hlavného receptu. Preložíme ich na tanier a uložíme na teplé miesto. Podávame s 2 hrnčekmi (280 g) čučoriedok a teplým javorovým sirupom.
Recepty sú z knihy Kate McMillan: Raňajková biblia (Lindeni)