Odborníci z českého magazínu dTest sa pozreli na rôzne značky a zisťovali, na ktorú sa dá spoľahnúť. Sušenie ako spôsob spracovania je vhodné nielen pre ovocie a zeleninu, ale aj huby, mäso či bylinky. Sušené potraviny zaberajú málo miesta a sú ľahké, čo z nich robí okrem iného výbornú desiatu na horské túry, cyklistické i pešie výlety.
Zásadnou časťou laboratórneho testovania, ktorému sa odborníci z dTestu venovali, bolo, samozrejme, sušenie. „Aby sme prístroje poriadne preverili, sušili sme celkom päť rôznych surovín - jablká, huby, hrozno, jahody a hovädzie mäso,“ vysvetlila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest.
Najdôležitejším hodnotiacim kritériom bola senzorická kvalita dehydrovaných potravín, ktorá zahŕňala posúdenie chuti, rovnomernosti usušení, textúry a konzistencie. Odborníci ďalej brali do úvahy aj dobu sušenia a jeho účinnosť, či spotrebu elektrickej energie.