Ríbezle
- farbivo ríbezlí obsahuje karotén, z ktorého sa tvorí vitamín A a ten chráni sliznice
- obsahujú veľa niacínu a draslíka
- sú vhodné pre pekné vlasy a zdravé nervy
- majú vysoký podiel vápnika
Čerešne a višne
- pôsobia preventívne pri dne, keďže znižujú hladinu kyseliny močovej
- ich prírodné farbivo antokyán pôsobí na obnovu tkanív
- čerešne sú výborným prírodným prostriedkom pri liečbe zápalov, paradentózy a artritídy
- čerešne aj višne obsahujú veľa vitamínu C, kyseliny listovej, vápnika, železa a draslíka
Egreše
- sú bohaté na kremík, draslík, zinok, mangán a horčík
- obsahujú vitamíny C, B a A
- šupka je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny
- vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevá
- zbavujú telo ťažkých kovov, zlepšujú využitie bielkovín
- podporujú rast vlasov a zdravej pokožky, posilňujú cievy a väzivá
Vitamíny si zamrazte
Drobné ovocie môžete v chladničke skladovať len krátkodobo. Pred uskladnením ich nikdy neumývajte, robte tak až tesne pred konzumáciou. Ideálnou formou dlhodobého uskladnenia pri tomto ovocí je mrazenie, zaváranie alebo sušenie. Najšetrnejším spôsobom konzervovania je práve mrazenie, pri ktorom si ovocie uchováva 80 až 90 percent pôvodného obsahu vitamínov.
Ideálna teplota v mrazničke je od -18 °C do -30 °C. Drobné ovocie môžete v mrazničke skladovať aj presypané cukrom alebo preliate cukrovým nálevom. Takto uskladnené ovocie spotrebujte do 18 mesiacov.