Morčacie stehná s fazuľou a červeným vínom
Suroviny - 4 – 6 porcií | 90 minút
- 2 morčacie stehná
- 100 g suchej strakatej fazule
- 1 konzerva paradajok, olúpaných a nasekaných
- 2 dl červeného vína
- 1 cibuľa, očistená a nakrájaná nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 3 stonky zeleru, nakrájané nadrobno
- 2 bobkové listy
- voda, podľa potreby
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Postup
Mäso osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán v hrnci s rozohriatym olejom. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler, bobkové listy a ďalej restujeme. Podlejeme červeným vínom, krátko povaríme. Prisypeme fazuľu, prilejeme konzervu paradajok a podľa potreby vodu. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme, kým mäso nezmäkne. Na záver ochutíme soľou a čiernym korením.
Tip: Morčacie stehná podávame ozdobené petržlenovou vňaťou a s opečeným chlebom.
Králičie stehná s hubovou prílohou
Suroviny - 2 porcie | 60 minút
Marináda
- 2 lyžice slivkového lekváru
- 1 čajová lyžička mletej údenej papriky
- ½ dcl červeného vína
- štipka mletej škorice
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 2 lyžice olivového oleja
Mäso
- 2 králičie stehná
- 4 plátky údenej slaniny
- vetvička rozmarínu
- voda, na podlievanie
Príloha
- 300 g čerstvých húb (rôzneho typu), očistených a nakrájaných na kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- 2 mladé cibuľky, nasekané nadrobno
Postup
Marináda a mäso
Ako prvú pripravíme marinádu. Všetky uvedené suroviny vymiešame v miske s metličkou.
Králika osolíme, okoreníme, potrieme marinádou, posypeme lístkami rozmarínu a necháme odstáť v chlade. Potom ho preložíme do zapekacej misy, obložíme plátkami slaniny, podlejeme vodou a pečieme v rúre rozohriatej na 200 °C, kým nezmäkne. Počas pečenia polievame výpekom, podľa potreby aj vodou. Hotového králika servírujeme s hubovou prílohu posypanou mladou cibuľkou.
Príloha
Huby s cesnakom sprudka orestujeme na olivovom oleji do zlatohneda. Počas opekania osolíme, okoreníme a na záver pridáme maslo.
Tip: Ako prílohu môžeme použiť aj nakladané huby bez tepelnej úpravy.
Recepty sú z knihy Hostina. Menej je niekedy viac od Marcela Ihnačáka (Slovart)