Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2021 11:42 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo vnútra navrhuje zmeny: Kompetencie policajtov by sa mohli rozšíriť

Kompetencie policajtov by sa mohli rozšíriť. Získať by mali napríklad oprávnenie zakázať činnosť bezpilotných lietadiel nad určeným objektom do výšky 120 metrov pri zaisťovaní bezpečnosti určených osôb a objektov.

Zároveň by mali mať právomoc uzatvoriť verejne prístupné miesta aj pri hrozbe hromadného porušenia verejného poriadku. Ministerstvo vnútra (MV) SR to navrhuje v novele zákona o Policajnom zbore, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

„Oprávnenie policajta požadovať vysvetlenie sa dopĺňa aj o vysvetlenie od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých pre odhalenie trestného činu,“ navrhuje ďalej rezort. V súčasnosti toto oprávnenie absentuje, preto nie je pri podaní informácie pri odhaľovaní trestného činu upravená možnosť spísania zápisnice ani predvedenia osoby na útvar Policajného zboru.

Upraviť sa majú aj povinnosti pri zaistení osoby, po novom by mal stačiť úradný záznam. Zároveň by mohlo byť možné zaistiť okrem osoby pristihnutej pri páchaní priestupku aj tie, ktoré sa dopúšťajú iného správneho deliktu.

Policajtom by malo tiež pribudnúť oprávnenie vyzvať osoby na podrobenie sa vyšetreniu na alkohol alebo inú návykovú látku, ak by pod vplyvom týchto látok mohlo dôjsť k zmareniu alebo podstatnému sťaženiu vykonávaného úkonu.

Použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu vozidla by polícia mohla aj v prípade, ak je vodič účastníkom dopravnej nehody, no nezotrvá na jej mieste. „Doplnenie uvedeného dôvodu na použitie tohto technického prostriedku bude mať pozitívny vplyv na rýchlosť objasňovania dopravnej nehody povereným policajtom,“ argumentuje rezort.

Posilniť by sa mali aj kompetencie policajtov v obvode železničnej dráhy. Kým v súčasnosti môžu použiť hmaty, chvaty, údery, kopy sebaobrany a prostriedky na prekonanie odporu, odvrátenie útoku a služobného psa len pri zaistení bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy, po novom sa použitie rozšíri aj na iné druhy dopravy.

Použiť putá alebo spútavací opasok by polícia po novom mohla aj pri osobe, ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára prevezená do zdravotníckeho zariadenia a kladie aktívny odpor, napáda iné osoby, ohrozuje svoj život alebo zdravie či poškodzuje majetok. „Ide najmä o prevozy psychicky chorých osôb do nemocnice,“ doplnili predkladatelia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave
(ilustračné foto)
V Iraku zhabali obrovské množstvo tabletiek captagonu: Neuveriteľné, v čom ich pašovali
Obvinená učiteľka výtvarnej výchovy Jennifer Massey.
Obrovský šok! Polícia prichytila ženu s maloletým chlapcom: Preboha, veď je to jej žiak...