Podľa predsedníčky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiany Lopúchovej môžeme očakávať dvojciferný percentuálny rast týchto výrobkov. Preto je na mieste otázka, či sa vám nechce vlastnoručne si upiecť chutný domáci chlieb. Aké výhody má takýto chlieb z domácej pekárničky? Nielen výživové, ale aj cenové!
Tatiana Lopúchová upozorňuje, že konečná cena pekárenských výrobkov nie je zatiaľ známa. „Rokovania s reťazcami sa len začínajú a vždy sú veľmi komplikované.“ Milan Lapšanský z toho istého zväzu dodáva, že „ceny vstupov rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich odzrkadlení v odbytových cenách“. Takže na samotnú realitu na pultoch si ešte musíme počkať. Podľa Lopúchovej aj desaťpercentné zvýšenie môže pri rožkoch znamenať nárast jeden cent, pri chlebe môže cena ísť hore výraznejšie. Kým rožky v obchodoch sú reálne pekárenské výrobky od pekárov, chlieb je hlavne v reťazcoch len rozmrazeným polotovarom. Aj preto sa zamyslite, či sa vám neoplatí investovať viac času do výroby vlastného chleba, ktorý by mal viac výživových hodnôt ako takýto polotovar z obchodu.
Výhody domáceho chleba
- váš chlieb bude z takej múky, akú si zvolíte vy sami – zväčša použijete najmä celozrnnú, alebo ak ste celiatik či alergik, použijete iba tie, ktoré sú pre vás bezpečné
- domáci bude oproti polotovaru obsahovať viac vitamínov a iných biologicky aktívnych látok
- pridáte si doň to, čo vám chutí - hrozienka, tekvicové semienka, cibuľu či banány a budete mať chlieb podľa svojej chuti, či už naslano, alebo nasladko
- môžete si zvýšiť biologickú hodnotu tým, že si pridáte aj mleté ľanové alebo iné semienka, orechy, kurkumu alebo olivový olej
- použijete čerstvú múku a bez konzervačných látok – bude to mať najviac vitamínov, minerálov a vlákniny
- kvások, ktorý použijete, nenafukuje
- je úplne bez chémie
- má nižší glykemický index
- odkysľuje organizmus
- tieto produkty sú vhodné aj pre deti od prvých príkrmov
- produkty z kváska sú vhodné aj pre alergikov, ako napríklad pre histamikov
- kvások zlepšuje problematickú pleť (problémy s akné)
Koľko vás vyjde domáci chlieb?
Pre výpočet použijeme pšenično- -ražný kváskový chlieb s hmotnosťou 750 g, na ktorý potrebujete:
3 dl vody (cena zanedbateľná)
10 g soli - 0,1 cent (1 kg = 70 centov)
5 g rasce - 10 centov (25 g = 0,50 eura)
150 g ražnej chlebovej múky - 10 centov
300 g pšeničnej chlebovej múky - 25 centov
elektrina - 30 centov (pečieme asi hodinu, výkon rúry je 2,725 kWh)
SPOLU: 76 centov