Ako ho správne skladovať.
- Pečivo vydrží čerstvé kratšie ako chlieb. A biely chlieb nevydrží tak dlho ako tmavý. Súvisí to v prvom rade s kôrkou. Vďaka kôrke je zachovaná vlhkosť produktov, pri produktoch s tenšou kôrkou ako pri pečive preto prichádza oveľa skôr k vysušeniu výrobku.
- Chlieb by sa mal uchovávať v suchom a vzdušnom prostredí; chlieb musí dýchať.
- Na uskladnenie chleba používajte čisté a suché nádoby: ideálny je drevený chlebník alebo neglazovaná kameninová nádoba. Krátkodobo je možné použiť aj látkové vrecko z ľanu.
- Nádobu na chlieb pravidelne čistite.
- Nikdy neuskladňujte chlieb v chladničke alebo v nepriedušných igelitových vreckách, veľmi rýchlo splesnivie.
Toto nie!
- Studené prostredie ovplyvňuje proces starnutia, pečivo veľmi rýchlo vyschne.
- Príliš vysoká vlhkosť spôsobuje rýchle zmäknutie kôrky, „zgumovatenie“.
- Príliš suchý vzduch vedie k rýchlemu vysušeniu a stvrdnutiu kôrky.
Chcete chlieb zamraziť?
- Čím čerstvejší chlieb zamrazíte, tým čerstvejšie bude chutiť po rozmrazení.
- V mrazničke vydrží aj rok.
- Pečivo i chlieb naporcujte a uložte do mrazničky v mikroténovom vrecúšku.
- Zamrazené pečivo vytiahnite hodinu pred konzumáciou.