Môžete si ich pripravovať donekonečna, nikdy sa vám nezunujú. Navyše ich bez problémov zvládnu aj tí, ktorí sa väčšinou kuchyni vyhýbajú.
Cuketové brownies s čoko-arašidovou polevou
Suroviny
Brownies
- 150 g cukety
- 2 vajíčka
- 70 g celozrnnej špaldovej múky
- 20 g kakaa
- 1 odmerka čokoládového proteínu
- 50 g jablkového pyré bez cukru (detská výživa)
- 50 ml vody
- 1 ČL kypriaceho prášku
- sladidlo podľa chuti (stévia)
Poleva
- 10 g kakaa
- 30 g javorového sirupu
- 30 g tekutého arašidového masla
Postup
Cuketu ošúpeme a na strúhadle ju nastrúhame najemno. Zmiešame ju s vajíčkami, jablkovým pyré a vodou. Ďalej vmiešame múku, kakao, proteín, kypriaci prášok a sladidlo. Cesto dôkladne premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (rozmer 20 x 20 cm). Brownies pečieme 20 – 25 minút pri teplote 180 °C. Na prípravu polevy všetky suroviny spolu vymiešame. Hotové brownies natrieme polevou a necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinu. Pred podávaním ich môžeme ozdobiť nasekanými arašidmi alebo kakaovými bôbmi.
Poznámka
Pri pečení môžete používať aj iné oleje, než sú uvedené v receptoch. Najlepšie je striedať ich.
Nadýchané brownies s kúskami čokolády
Suroviny
- 3 vajíčka
- 50 g kokosovej múky
- 30 g kakaa
- 1 odmerka čokoládového proteínu
- 50 g jablkového pyré (detská výživa bez cukru)
- 20 g kokosového oleja
- 100 ml vody
- 40 g javorového sirupu + stévia podľa chuti
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 30 g kvalitnej horkej čokolády
Postup
Vajíčka vyšľaháme s kokosovým olejom. Ďalej prilejeme javorový sirup, vanilkový extrakt, vodu a jablkové pyré. Postupne vmiešavame proteín, kokosovú múku, kakao, kypriaci prášok a stéviu. Na záver primiešame do cesta kúsky kvalitnej horkej čokolády. Brownies pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Pred podávaním ich môžeme poliať čokoládovým sirupom.
Poznámka
Nezamieňajte si kokosovú múku a strúhaný kokos. Kokosová múka na seba viaže veľké množstvo tekutiny, takže pri pečení sa správa inak a ovplyvňuje konzistenciu cesta.