Hrozno na našom území pestovali už Kelti! Svedčí o tom archeologický nález siedmich vinohradníckych nožov zo 6. – 7. st. p. n. l.. Kelti víno nielen vyrábali, ale ho aj vyvážali ako luxusný tovar do severnejších oblastí. Nezmazateľnú vinársku stopu u nás však zanechali hlavne Rimania, ktorí založili vinohrady na svahoch Malých Karpát pred dvetisíc rokmi. Na Slovensku máme v súčasnosti až šesť vinohradníckych regiónov a osem vínnych ciest, ktoré prezentujú prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu. Na nich spoznáte oceňované slovenské vína – od ľahkých bielych, cez ružové, červené až po jedinečné sladké vína z tokajskej oblasti.
Pikniky, prechádzky, zážitky
Malebné vinárske oblasti lákajú milovníkov dobrého vína, kvalitného jedla, dokonalého oddychu a ďalších zážitkov pestrou ponukou sústredenou pod vínne cesty. Slnečný september a október je ideálnym časom preskúmať niektorú z nich! Na Slovensku sa úspešne rozvíjajú najmä Malokarpatská, Kamenínska, Hontianska a Tokajská. Malokarpatská vedie od Bratislavy po Trnavu cez Sv. Jur, Pezinok a Modru. Mesto Sv. Jur je známe aj veľkomoravským hradiskom z 10. storočia. V Pezinku môžete navštíviť vinohradnícke múzeum a v Modre vám ponúkajú možnosť zúčastniť sa zážitkového workshopu spojeného s výrobou svetoznámej slovenskej keramiky – majoliky. A ak už ste v týchto končinách, určite si vyhraďte čas na ochutnanie vychýrenej husaciny, napríklad v Slovenskom Grobe. Tradičné hody trvajú od septembra a končievajú až pred Vianocami.
Po vinohradníckych chodníčkoch
Vinohradnícku oblasť Tokaj nájdete v povodí rieky Bodrog, na juhu je ohraničená sútokom riek Tisa a Bodrog a Zemplínskymi vrchmi s najvyšším vrchom Rozhľadňa, ktorý je však husto zalesnený a tak si z neho napriek názvu výhľady príliš neužijete. Avšak vyhliadková veža Tokaj vám naopak predostrie nádherný výhľad na región. Ideálnym miestom na prechádzky môže byť aj vinohradnícka oblasť Strekov – strekovské vinohrady vďačia svojej obľúbenosti neďalekému Parížskemu močiaru, ktorý je najväčším trstinovým močiarom na Slovensku. Táto národná prírodná rezervácia a chránené vtáčie územie je svetovým unikátom! Svojou špecifickou mikroklímou zabezpečuje dozrievanie hrozna do špičkovej kvality s nezameniteľne šťavnatou arómou, ktorej pomáhajú výrazné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Slovensko sa oplatí ochutnávať aj na jeseň! Viac cestovateľských inšpirácií ponúka www.slovakia.travel.