V obci Mestisko (okr. Svidník) vyrába šikovný Jaroslav Duchoslav (31) hroznové aj ovocné vína. Do oblasti, kde toto odvetvie nemá prakticky žiadnu tradíciu, tak chce mladý vinár priniesť niečo nové.
Jaroslav (31) vyštudoval poľnohospodársku univerzitu. K vinárstvu ho priviedol otec, pochádzajúci zo západného Slovenska. „Otec si ho vyrábal pre seba a ja som potajomky ochutnával,“ spomína s úsmevom Jaroslav.
„Víno bolo pre mňa výzvou, lebo tu sa ním nikto nezaoberal,“ vysvetlil vinár, ktorý hrozno aj sám pestuje na záhrade za domom, no na výrobu vína na obchodné účely je však nepoužiteľné. „Vinohrad rodí hrozno vhodné na výrobu vína až po treťom roku od jeho založenia. Môj má ešte len tri roky. Navyše musí byť zaregistrovaný,“ pokračuje Jaroslav, ktorý je odkázaný na dovoz hrozna z juhu východného Slovenska. Používa výlučne slovenské produkty.
Remeselné víno
Víno vyrába sám, od lisovania až po stáčanie do fliaš. Zamestnancov nemá žiadnych. „Vyrábam hroznové aj ovocné vína. Z ovocných jahodové, višňové a ríbezľové, vlani dokonca aj z bielych ríbezlí. I keď fajnšmekri produkt z iného ovocia ako hrozna za víno nepovažujú, ľudia si ho radi kupujú. Z hrozna produkujem päť druhov vín, ktoré obmieňam. Vlani som vyrobil približne 1 000 l bieleho vína, 700 l červeného a ovocných bolo 500 l,“ prezradil vinár Jaroslav, ktorý víno predáva takmer výlučne v rodinnej predajni vo Svidníku.
Do obchodných sietí ho nemá v úmysle dodávať, lebo ide o remeselné víno s úplne vylúčenou chémiou a na svoju prácu je patrične hrdý. Ceny vína začínajú od 4,5 € do 5 € za fľašu. „Ak je záujem, víno viem poslať aj poštou,“ uzavrel šikovný mladý muž.