Počas pondelkovej tlačovej konferencie rezortný šéf Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že je potrebné pozerať sa na potreby dieťaťa, teda aj na zdravý životný štýl a zdravú stravu žiakov. Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov. V tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.
"Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem a výdaj energie a stravovania," povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.
Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad, ktoré začali platiť od septembra. Poslankyňa Národnej rady SR Jarmila Halgašová (SaS) priblížila, že zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá.
"Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent," povedala Halgašová. Cieľom podľa jej slov je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania.