Na ich prípravu potrebujete trochu viac času, no budete bohato odmenení.
Tentoraz sú v hlavnej úlohe vajcia, ktoré sa v našich receptoch efektne kombinujú s paradajkami, slaninou, tortilami, špargľou i syrmi.
Suroviny
Vajcia Blackstone - 4 porcie
Otvoriť galériu
Vajcia Blackstone
Zdroj: SANG AN
Suroviny
- 4 paradajky, pokrájané na hrubé kolieska
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička rozdrveného čerstvého tymianu
- soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
- 8 hrubších plátkov údenej slaniny
- 8 krajcov hrubého sedliackeho chleba
- 8 veľkých vajec
- 1 ½ hrnčeka (350 ml) holandskej omáčky (viď nižšie)
Postup
- Rúru rozohrejeme na 200 °C. Vyberieme si plech s mierne zvýšenými okrajmi a vymastíme ho. Na plech rozložíme paradajky reznou stranou nahor, pokvapkáme olejom a navrch nasypeme tymian, ½ lyžičky soli a 1∕4 lyžičky mletého čierneho korenia. Pečieme asi 30 minút, kým sa paradajky mierne nescvrknú a ich šťava nebuble.
- Medzitým upražíme slaninu, z chleba pripravíme hrianku a natrieme ju maslom. Odložíme nabok.
- Do väčšieho a hlbšieho kastróla nalejeme vodu do výšky 5 cm. Na strednom ohni necháme pomaly zovrieť. Vajcia rozbíjame po jednom do malej šálky a vyklopíme do vody. Naraz varíme len toľko vajec, koľko sa pohodlne vmestí do kastróla. Varíme asi 2 minúty, kým bielok nezačne tuhnúť, a potom ich opatrne obrátime dierkovanou lyžicou. Ďalej varíme ešte asi 2 minúty, kým bielka nie sú matné a celkom uvarené. Žĺtka by mali ostať tekuté. Dierkovanou lyžicou vyberieme každé vajce z vody a dáme ho na papierové utierky, kým uvaríme ostatné.
- Na každý tanier dáme 2 kúsky hrianky, na ne po dve kolieska paradajky, 2 plátky slaniny, teplé vajce a hojne polejeme teplou holandskou omáčkou. Osolíme, okoreníme a podávame.
Ako si vyrobiť holandskú omáčku?
Suroviny
- 4 veľké žĺtka
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
- 1 hrnček (225 g) masla
Postup
- Do mixéra dáme žĺtka, citrónovú šťavu, štipku soli aj štipku mletého čierneho korenia a zmixujeme. V malej panvici na strednom ohni roztopíme maslo. Za stáleho mixovania pomaly prilievame roztopené maslo a rozmixujeme na hustú, hladkú omáčku. Ochutíme ju soľou a korením. Ak je príliš hustá, zriedime ju troškou vody. Holandskú omáčku preložíme do ohňovzdornej misky, prikryjeme a položíme nad slabo vriacu vodu v kastróle, až kým nebudeme podávať.