Na ich prípravu potrebujete trochu viac času, no budete bohato odmenení.
Raňajkové tacos s červenou cibuľkou nakyslo a čili-limetovým krémom - 4 porcie
Otvoriť galériu
Raňajkové tacos
Zdroj: SANG AN
Suroviny
- 1⁄3 hrnčeka (35 g) červenej cibule, pokrájanej na tenké kolieska
- 3 lyžice ryžového vínneho octu
- ½ lyžičky cukru
- ½ hrnčeka (125 g) kyslej smotany alebo crème fraîche
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- 1 lyžička najemno posekanej papričky jalapeño, zbavenej semien
- soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
- 8 veľkých vajec
- 2 lyžice plnotučného mlieka
- 2 lyžice masla
- 8 múčnych alebo kukuričných tortíl s priemerom 15 cm, ohriatych
- ½ hrnčeka (105 g) drobnej bielej fazule z konzervy, scedenej, prepláchnutej a ohriatej
- 1 avokádo, vykôstkované, ošúpané a pokrájané na plátky
- ½ hrnčeka (75 g) rozmrveného syra feta alebo postrúhaného syra Monterey jack
- čerstvé koriandrové lístky na ozdobenie
Postup
- V malej nekovovej miske zmiešame cibuľu, vínny ocot a cukor. Necháme stáť pri izbovej teplote najmenej 30 minút, alebo prikryjeme a chladíme až týždeň.
- V malej miske zmiešame kyslú smotanu, limetkovú šťavu a papričku jalapeño. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Krém necháme stáť pri izbovej teplote, až kým nebudeme podávať, alebo ho prikryjeme a uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dni.
- V mise vyšľaháme vajcia s mliekom a ochutíme soľou aj mletým čiernym korením. Vo veľkej teflónovej
- panvici na slabšom ohni roztopíme maslo. Prilejeme vajcia a pražíme bez miešania asi 1 minútu.
- Lopatkou jemne vajcia premiešame, aby tekutá časť stiekla na spodok panvice, a pražíme ešte asi
- 4 minúty, kým vajcia nie sú pevné, ale stále krémové.
- Tortily naplníme praženicou, fazuľou, avokádom, syrom a kyslou cibuľou. Pokvapkáme limetovým
- krémom, posypeme koriandrom a podávame.
Špargľový koláč s kukuricou a vajcami - 4 - 6 porcií
Otvoriť galériu
Špargľový koláč
Zdroj: SANG AN
Suroviny
- 1 dávka koláčového cesta s kukuričnou múčkou (viď nižšie)
Na plnku
- 125 g tenkých špargľových výhonkov
- 125 g pancetty
- 6 mladých cibuliek, pokrájaných na tenké kolieska
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 hrnček (185 g) kukuričných zŕn
- mleté čierne korenie
- 125 g mozzarelly alebo fontiny, postrúhanej
- 125 g postrúhaného syra gruyer
- hrnčeka (80 ml) šľahačkovej smotany
- 4 – 6 veľkých vajec
- ½ hrnčeka (20 g) slnečnicových alebo hráškových výhonkov
Postup
- Pripravíme si koláčové cesto, vystelieme ním formu.
- Rúru rozohrejeme na 190 °C. Korpus pečieme asi 12 minút, len kým nespevnie. Vyberieme ho z rúry a necháme chladnúť 5 – 10 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Do kastróla dáme zovrieť vodu. Vedľa položíme misu s ľadovou vodou. Do vriacej vody vložíme špargľu a blanšírujeme 1 – 2 minúty, kým nie je jasnozelená, ale stále chrumkavá. Preložíme ju do ľadovej vody a necháme ju odkvapkať.
- Do panvice vložíme pancettu a pražíme na strednom ohni asi 5 minút, kým mierne nezhnedne. Pridáme cibuľu s cesnakom a pražíme asi 2 minúty domäkka. Ak použijeme čerstvú kukuricu, pridáme ju do panvice a miešame asi 30 sekúnd; ak použijeme rozmrazenú, odstavíme panvicu z ohňa a až potom vmiešame kukuricu. Dochutíme mletým čiernym korením. Pripravenú zmes roztrieme na korpus. Posypeme obidvoma druhmi syra a navrch rozložíme špargľu.
- Koláč pečieme ešte asi 10 minút, kým sa syr neroztopí. Vyberieme ho z rúry a navrch rozbijeme vajcia tak, aby medzi nimi ostalo dosť miesta. Koláč vrátime do rúry a ďalej pečieme 12 – 14 minút, kým bielka nie sú matné a kôrka zlatistá. Koláč necháme trochu vychladnúť a vyberieme ho z formy. Ak použijeme výhonky, nasypeme ich navrch tesne pred podávaním.
Ako pripraviť koláčové cesto s kukuričnou múkou?
Suroviny
- 2 hrnčeky (250 g) polohrubej múky plus múka na posypanie
- ½ hrnčeka (75 g) kukuričnej múčky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- ¼ lyžičky soli
- 3⁄4 hrnčeka (180 g) studeného masla
- 2 veľké žĺtka
- 3 – 4 lyžice ľadovej vody
Postup
- Do nádoby kuchynského robota dáme múku, kukuričnú múčku, kypriaci prášok aj soľ a premixujeme. Potom pridáme maslo a mixujeme, kým zmes nepripomína hrubšiu strúhanku. V malej miske vyšľaháme žĺtky s 3 lyžicami ľadovej vody. Postupne vyšľaháme vaječnú zmes a mixujeme len dovtedy, kým cesto nedrží pokope. Ak treba, pridáme 1 lyžicu vody. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčený povrch a vymiesime. Sformujeme z neho guľu, zabalíme ju do kuchynskej fólie, roztlačíme na placku a chladíme najmenej 30 minút alebo až 3 dni.