Málokto vie, že sójové „mlieko“ je naozaj starý pojem, v Číne sa o ňom písalo už v 14. storočí. Napriek starovekosti zostali sójové nápoje dlhú dobu ázijskou špecialitou. Západný svet ich ako rastlinnú náhradu mlieka objavil pred niekoľkými desaťročiami. V posledných rokoch silnie dopyt po nich, a teda aj v slovenských obchodoch.
Čo sa týka účinku sóje na zdravie, vedci odporúčajú zaujať k sóji triezvy postoj. „Dospelým bežná konzumácia neublíži, avšak za veľmi slabé sa zatiaľ považuje presvedčenie, že by jedálniček bohatý na sóju dokázal predchádzať ochoreniam,“ konštatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Ako ďalej vysvetľuje, odborníci v laboratóriách porovnávali obsah sóje v jednotlivých značkách, senzorické vlastnosti a aj obsah nežiaducich látok.