Pracovníci oddelenia hygieny výživy a hygieny životného prostredia a zdravia vykonávajú denne kontroly dodržiavania opatrení v zariadeniach spoločného stravovania, kontroly v predajniach potravín, v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, ubytovacích zariadeniach, fitnescentrách či v ostatných prevádzkach. TASR o tom v stredu informovala Michaela Ondirová z oddelenia stratégie rozvoja a vzdelávania RÚVZ Banská Bystrica.
„V prípade plánovaných hromadných podujatí, ako sú svadby, kary, kultúrne podujatia a akcie usporadúvané v jednotlivých obciach regiónu, spojené s konzumáciou pokrmov a nápojov, športové podujatia, konferencie či schôdze, poskytujú konzultácie organizátorom. Pomáhajú im zorientovať sa v opatreniach a povinnostiach, ktoré im vyplývajú z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR a vysvetľujú účel nastavených opatrení a nevyhnutnosť ich dodržiavania,“ konštatovala Ondirová.
Ako zdôraznila, vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu budú kontroly, aj opakované, oveľa intenzívnejšie. „Prioritným záujmom kontrol nie je 'rozdávanie pokút', ale ochrana zdravia obyvateľov či návštevníkov našej krajiny. Preto vyzývame všetkých, aby sa správali rozumne a zodpovedne a nastavené opatrenia nechápali ako obmedzovanie slobody, ale ako pomôcku ochrany zdravia nielen svojho, ale i svojich blízkych a ostatných,“ dodala Ondirová.
V 38. kalendárnom týždni, prevažne v okrese Brezno, ktorý bol podľa COVID automatu v I. stupni ohrozenia, pracovníci RÚVZ vykonali 45 kontrol, zameraných najmä na nastavenie a dodržiavanie zvoleného režimu, a tiež na prekrytie horných dýchacích ciest. V preukázaných prípadoch porušenia opatrení pristupujú k uloženiu sankcií.