Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Koniec podvodov s autami: Tachošpión odhalí pretočené kilometre!

Postrach pre podvodníkov! Chcete si kúpiť jazdený automobil, ale obávate sa, že namiesto zachovalého autíčka kúpite starý šrot so stočenými kilometrami?

Niet divu, v našich končinách nie je o podobné prípady núdza. Z Nemecka k nám prichádza zariadenie nazvané tachošpión, ktoré vie odhaliť skutočný stav kilometrov i niektoré skryté poruchy auta. Nový Čas v spolupráci s magazínom AUTO BILD tento vynález otestoval.

Podvody s autami sa začínajú veľmi podobne: „Nie, auto nie je stočené, servisnú knižku nemáme, ale na tom, že má 8 rokov a 90 000 km, nie je nič zvláštne.“ Väčšina motoristov potom utečie, ale pri mnohých vozidlách sa stočené počítadlo kilometrov dá odhaliť ťažšie. Exkluzívne ako prví sme vyskúšali, ako funguje technológia prichádzajúca na Slovensko nazvaná tachošpión, ktorá môže podvodom zabrániť. Do testu sme vybrali tri vozidlá – jedno viac jazdené (VW Passat), jedno s minimom kilometrov (Citroën C3) a jedno staré s poruchou motora (Škoda Felicia). Následne sme prelepili tachometre papierom, aby experti, nepoznali skutočné kilometre a ani prípadné poruchy.

Ako ukázalo meranie, a priznal to aj konštruktér tachošpióna nemecký strojár Michael Schmutzenhofer, zariadenie je najpresnejšie pri určovaní stavu kilometrov pri vozidlách, ktoré nie sú nové a majú najazdených aspoň 50 000 km. Ak chcete vedieť, či má auto skrytú poruchu, môžete zariadenie využiť aj pri novších autách. „Zmeranie jedného vozidla tachošpiónom trvá približne 20 minút a zákazníka vyjde na 89 €,“povedal Jan Tomasak, ktorý technológiu doviezol na Slovensko. Momentálne sú u nás dve pracoviská, no výrobca by chcel postupne pokryť celé Slovensko.

Ako prístroj meria stav jazdených automobilov? Ultrazvukové meracie zariadenie využíva zvuk s frekvenciou 40 000 Hz, ktorú ľudské ucho nemôže zachytiť na meranie zvukov a šumov ložísk. Zvuky zaznamená pomocou sondy a porovnaním s databázou odhalí poškodenie súčiastok vozidla. Okrem samotného motora je zariadenie schopné vyhodnotiť aj opotrebovanie či poruchy ďalších súčastí auta vybavených ložiskami, ako napríklad prevodovka či alternátor.

Výrazne ojazdené auto

VW Passat 1,9 TDI

Výkon:74 kW/100 k

Reálny stav počítadla: 175 000 km

Zistenie tachošpióna: 190 000 – 210 000 km

Málo jazdené auto

Citroën C3 1,4i

Rok výroby:2007

Reálny stav počítadla:14 500 km

Zistenie tachošpióna:40 000 – 60 000 km

Automobil s poruchou

Škoda Felicia 1,3 MPI

Rok výroby:1997

Reálny stav počítadla:90 000 km

Zistenie tachošpióna: porucha motora

Kto chcel potrestať podvodníkov s kilometrami

Stáčanie kilometrov je trestným činom v Nemecku, v Británii, vo Francúzsku, v Belgicku a v USA. Poslanci KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac navrhli, aby sa falšovanie počítadla najazdených kilometrov považovalo za trestný čin. Boli by za to tri roky basy, návrh však neprešiel, lebo zaňho hlasovala len opozícia.

Béla Bugár (Most-Híd)


Kúpili sme auto, ktoré malo mať 100-tisíc km, ale malo  vyše 200-tisíc. Väzenie by bolo odstupňované podľa závažnosti. Tri roky sú primerané.

Ján Hudacký (KDH), predkladateľ zákona

Odhaduje sa, že 130-tisíc áut ročne sa predá so stiahnutým počítadlom. Chceli sme, aby to bolo trestným činom.

Jana Laššáková (Smer)

Tak, ako bola naformulovaná skutková podstata trestného činu, by bola v praxi nerealizovateľná. Myslíme si, že treba viac o návrhu diskutovať s odborníkmi.

Vladimír Jánoš (Smer)

Mal som informáciu, že ministerstvo vnútra pripravuje zmenu legislatívy, preto som nehlasoval za tento návrh zákona. Počkám si, čo vyjde z dielne ministerstva.

Aj takto odhalíte auto s pretočenými kilometrami:
Servisná knižka

Ako prvé skontrolujte servisnú knižku. Ak je prázdna, prípadne vám ju predajca nevie dodať, je veľké riziko, že kilometre boli upravované.

Svetlomety

Po zdolaní státisícov diaľničných kilometrov budú mať matné sklá. Prachové častice a štrk zbrúsia hladký povrch svetlometov.

Dvere vodiča

Majú po neustálom otváraní a zatváraní opotrebované pánty. Dvere potom klesnú nižšie a lišty neležia v rovine. Toto auto rozhodne nemá 70 000 km.

Pedále a koberce

Používajú sa pri každej jazde, preto po viac ako 100 000 kilometroch majú zreteľné opotrebovanie. Pod pedálmi je koberec až predraný.

Sedadlo vodiča

Jedno z najcitlivejších miest na opotrebenie. Má presedenú sedaciu plochu a popraskané bočnice operadla, čo poukazuje na najmenej 150 000 najazdených kilometrov.

Bezpečnostný pás

Je po mnohých posúvaniach viditeľne rozstrapkaný. Ďalšie znaky veľa najazdených kilometrov sú výrazne ošúchaný volant, hlavica páky, ale i páčka smeroviek.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
TREST pre 2 bývalých dôstojníkov ŠtB: Súd rozhodol! To myslia vážne?
Vo veku 49 rokov zomrel syn Kamily Magálovej, Martin.
Krásny vzťah Magálovej a jej syna Martina († 49): Priznanie, s čím mu slávna mama pomáhala
Ilustračné foto.
Ruské lietadlo narušilo vzdušný priestor TEJTO krajiny: Armáda neváhala a reagovala
Ilustračné foto.
Policajná razia na boj so sexuálnym zneužívaním detí priniesla strašné výsledky: Hrôza, koľko ľudí chytili
Jadrové zbrane sú súčasťou arzenálu nejednej krajiny. Ich použitie by znamenalo vyvolanie svetového konfliktu. (ilustračné foto)
Je to tu: Krajina je pripravená začať jadrové rozhovory! Čaká sa len na...
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
FotoVáš Tip
Belohorcová žije na slnečnom Tenerife svoj SEN: Takto v odvážnych bikinách provokuje Slovákov!
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Kfar Rouman, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone v pondelok 23. septembra 2024.
Foto
Krvavý ÚTOK Izraela si vyžiadal množstvo obetí: Medzi mŕtvymi a zranenými sú aj deti, ženy a záchranári
V modrom domčeku našli zúbožené telo starenky.
Posun v prípade Slováka, ktorý mal zavraždiť a znásilniť babičku († 91): Aha, čo žiada Rakúsko
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Tomáš: Kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér
(ilustračné foto)
Do umeleckého neba odišla ďalšia slovenská osobnosť: Jej diela vystavovali až za veľkou mlákou
Michal Kovačič oznámil, že časť zamestnancov ide do štrajku.
Vážne ROZHODNUTIE Michala Kovačiča: ŽALOBA na Markízu! Čo ho k tomu dohnalo?
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Rusko tvrdí, že v v Kurskej oblasti zahynulo najmenej 31 civilistov: Aha, čo hovorí Zelenskyj