Čaj na trikrát
Najznámejším liečivom zo šípok je práve čaj. Zaujímavé je, že sa dá zalievať na viackrát a každý výluh má iné účinky. „Varím šípkový čaj presne tak, ako to robila moja babička. Za dve hrste umytých a očistených šípok, prípadne sušených, jeden kus badiánu, päť klinčekov, kúsok celej škorice a dva litre vody privedieme do varu. Varíme desať minút a následne rovnaký čas lúhujeme. Môžeme osladiť domácim medom a pridať šťavu z citróna,“ prezrádza recept bylinkárka a pokračuje.
„Prvý odvar vás nabije vitamínmi, no pokojne môžete tie isté šípky variť v ten istý deň ešte dvakrát. Druhý odvar stimuluje činnosť malého mozgu, a tretí odvar rozpustí piesok v močovom systéme. A verte mi, že šípky majú mechanizmus, ako si zachovať svoju liečivú silu.“
Nevyhadzujte ich
Sušiť môžete šípky celé, no ak plánujete pripravovať likér, džem či liečivú masť, vnútorné zrniečka a chĺpky vyberte. Pri dobrom skladovaní v uzatvorenej nádobe na tmavom mieste vydržia jeden rok, no ani potom ich netreba hádzať do koša. „Stačí si z nich urobiť odvar a precediť ho do pripraveného kúpeľa. Má silné hojivé účinky,“ radí známa bylinkárka.