Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2013 16:00 | Správy | Servis

Test slovenských jedální: Najzdravšie obedy majú školáci, menej výživné väzni!

Mýtus o slabej strave v nemocničných, školských či vo väzenských jedálňach na Slovensku sa rozhodol otestovať Nový Čas.

Pozreli sme sa na tri obedy v troch rozličných dňoch a dali sme stravu ohodnotiť odborníčke na zdravú výživu Kataríne Skybovej z Inštitútu Kompliment. Hoci obedy v týchto zariadeniach nevychválila, ich úroveň nedopadla až tak zle. Najlepšie obstála strava v školskej jedálni. Pre objektívnosť sme vylúčili porovnávanie zoznamu a množstva použitých surovín a receptúru prípravy jedla a váhu pokrmov, ale zamerali sme sa na zdravosť a výživnosť slovenských obedov.

Škola v Piešťanoch

Odborníčka správne zistila, že obedy z tohto zoznamu sú určené pre deti. Zároveň ohodnotila takúto štruktúru ako najlepšiu spomedzi všetkých jedálnych lístkov, čo sa týka racionálnej výživy.

1. jedlo

Polievka: zeleninová s drožďovými haluškami

Hlavný chod: kelový prívarok so zemiakmi, celozrnný chlieb, srvátkový nápoj, ovocie

„Z hľadiska racionálnej výživy je obed nevyvážený, chuťovo neatraktívny a slabo zasýti. Vhodné sú zeleninová polievka, zeleninové jedlo, čerstvé ovocie a dobrý zdroj vitamínov skupiny B je v drožďových haluškách. Naopak sa mi nepozdáva, že jedlo je sacharidové, obsahuje málo bielkovín a kvalitných tukov.“

2. jedlo

Polievka: paradajková s ovsenými vločkami a so syrom

Hlavný chod: pečené rybie filé na masle, zemiaková kaša, mrkvový šalát s citrónom, sirupová voda, ovocný jogurt

„Zodpovedá najviac zásadám racionálnej výživy, dobre zasýti. Vyzdvihla by som, že je nutrične hodnotný, má dobré zastúpenie živín, vhodnú kuchynskú úpravu, ale aj čerstvú zeleninu a mäso z ryby. Sirupová voda je slabou stránkou tohto obeda.“

3. jedlo

Polievka: fazuľová s mäsom a so zeleninou

Hlavný chod: dukátové buchtičky, mlieko, ovocie

„Ak je jedlo pre deti, ide o vhodný obed, dobre zasýti. Jeho pozitívom sú strukoviny, mlieko, čerstvé ovocie, dobré zastúpenie rastlinných a živočíšnych bielkovín. Jedlo je energeticky výdatnejšie z dôvodu vyššieho obsahu sacharidov.“

Hodnotenie: 3,5/5

Väznica v Banskej Bystrici

„Druhý jedálny lístok je podľa odborníčky priemerný, ponuku jedál odhadla ako klasické menu v bežnej reštaurácii alebo v školskej jedálni či vo vysokoškolskom internáte.“

1. jedlo

Polievka: zemiaková

Hlavný chod: hovädzie mäso na korení, zemiaková kaša, cviklový šalát

„Z hľadiska racionálnej výživy je pomerne vyvážený, sýtiaca schopnosť je dobrá. Kuchynská úprava mäsa je vhodná, obsahuje zeleninovú prílohu. Z hľadiska použitých surovín je jedlo málo pestré, zemiaky v polievke i ako príloha, jeden druh zeleniny v šaláte. Polievka je zrejme zahustená zátrepkou a cvikla nie je čerstvá, ale konzervovaná.“

2.jedlo

Polievka: šošovicová

Hlavný chod: tofu na šampiňónoch, dusená ryža, šalát z čínskej kapusty

„Je pomerne vyvážený, sýtiaca schopnosť je dobrá, vhodná kuchynská úprava, čerstvá zelenina, strukoviny. Polievka je pravdepodobne zahustená zátrepkou, obsahuje iba rastlinné, menej hodnotné bielkoviny.

3. jedlo

Polievka: tekvicová

Hlavný chod: vyprážaný syr v cestíčku, varené zemiaky, kečup, mlieko

„Jedlo nezodpovedá zásadám racionálnej výživy, má dobrú sýtivosť. Zeleninová polievka, vhodná úprava prílohy. Jedlo je energeticky výdatné, s vysokým obsahom živočíšnych tukov, kuchynská úprava je nevhodne zvolená, neobsahuje čerstvú zeleninu. Mlieko je nevhodne zvolený nápoj - je to potravina. Obed obsahuje dostatočné množstvo živočíšnych bielkovín a tukov.“

Hodnotenie: 2,5/5

Nemocnica v Piešťanoch

Odborníčka zhodnotila, že táto ponuka jedál je zrejme určená pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí. V tomto prípade ide o pacientov, ktorí sú v nemocnici hospitalizovaní. Odborníčka, ktorá nevedela, z akého zariadenia zostavený jedálny lístok pochádza, dodala, že pri neznámej gramáži aj vzhľade jedla hodnotenie nie je úplne objektívne. Nemocnica však vstup do jedálne na oddeleniach ani odfotenie stravy nepovolila.

1. jedlo

Polievka: kelová

Hlavný chod: rezeň, ryža, uhorkový šalát

„Prvý obed zodpovedá najviac zásadám racionálnej výživy, dobre zasýti. V dostatočnom množstve sú zastúpené plnohodnotné bielkoviny, sacharidy z ryže, neobsahuje nadbytok sacharidov a tukov (v prípade, ak je rezeň prírodný, nie vysmážaný, a mäso kvalitné s nízkym obsahom tuku) a súčasťou je aj čerstvá zelenina. Negatívom obedu je polievka, pravdepodobne je zahustená zátrepkou a nálev uhorkového šalátu obsahuje cukor a soľ. “

2. jedlo

Polievka: kyslá fazuľová

Hlavný chod: ovocné a cesnakové osúchy, čaj

„Z hľadiska racionálnej výživy je nevyvážený, slabo zasýti. Pozitívom je, že obsahuje strukoviny. Negatívom je, že jedlo obsahuje prevažne sacharidy. Obsiahnuté rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné. Polievka je pravdepodobne zahustená zátrepkou. Chýba čerstvá zelenina alebo ovocie.“

3. jedlo

Polievka: zeleninová s cestovinou

Hlavný chod: pečené mäso, kapusta, knedľa

„Nespĺňa kritériá zdravej výživy, jedlo je energetické a dobre zasýti. Plusom zostaveného menu je zeleninová polievka, zeleninová príloha. Pečené mäso je však menej kvalitné, s vyšším alebo vysokým obsahom tuku. Kuchynská úprava je menej vhodná, knedľa je sacharidová potravina s vysokým obsahom kalórií, ktorá obsahuje asi dvakrát viac energie ako zemiaky, ryža, cestoviny, a nízkou nutričnou hodnotou.“

Hodnotenie: 2,5/5

Pohľad odborníčky: „Pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí“

Odborníčka zhodnotila, že táto ponuka jedál je zrejme určená pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí. V tomto prípade ide o pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici. Odborníčka, ktorá nevedela, z akého zariadenia zostavený jedálny lístok pochádza, dodala, že pri neznámej gramáži aj vzhľade jedla hodnotenie nie je úplne objektívne. Nemocnica však vstup do jedálne na oddeleniach ani odfotenie stravy nepovolila.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov
Foto
Kúpili ste TÚTO kozmetiku pod stromček? Hygienici varujú: Nebezpečné SÚPRAVY!
(ilustračné foto)
Strašná vražda v Handlovej pred Vianocami: Senior v kuchyni dobodal mladého muža († 32)?!
(ilustračné foto).
FotoVáš Tip
Panika medzi rodičmi a žiakmi základnej školy na Záhorí: Vyhrážky streľbou?! Šíria sa hrozivé správy
Ilustračné foto
Veľká tragédia: V bare zahynulo niekoľko ľudí! Príšerné, čo odhalili kamery
Herečka Kamila Magálová je silná žena, ktorá si preskákala už kadečím.
Foto
Kamila Magálová po strate syna († 49) prišla o priateľa († 80): Zarážajúca reakcia jej brata!
S prvou súvislou snehovou pokrývkou sa ochranárom naskytla ideálna príležitosť na zmapovanie výskytu veľkých šeliem.
Foto
Úžasné, čo objavili v Slovenskom raji: FOTO z miesta hovorí za všetko!
Ilustračné foto
Katastrofa na cestách: Pri 2 nehodách autobusov zahynulo množstvo ľudí! Príšerné, čo sa stalo
(ilustračné foto)
Namiesto zimnej rozprávky... Ďalšia zmena počasia! Čo očakávajú meteorológovia?
Stanislav Šesták s rodinou
Foto
Šesták prišiel s rodinou pri požiari takmer o všetko: Takto žije dnes! Zostala mi trauma
Švédsky premiér Ulf Kristersson
Aha, čo vo Švédsku zakázali vláde! Nechcú, aby sa zopakoval škandál
zámok v Hlohovci
Váš Tip
V Hlohovci sa tešia: Dokončili dôležitú rekonštrukciu na zámku! Ako to tam vyzerá?
(ilustračné foto)
Nové správy o vražedných sršňoch: Po rokoch prišlo dlho očakávané oznámenie!