Pozreli sme sa na tri obedy v troch rozličných dňoch a dali sme stravu ohodnotiť odborníčke na zdravú výživu Kataríne Skybovej z Inštitútu Kompliment. Hoci obedy v týchto zariadeniach nevychválila, ich úroveň nedopadla až tak zle. Najlepšie obstála strava v školskej jedálni. Pre objektívnosť sme vylúčili porovnávanie zoznamu a množstva použitých surovín a receptúru prípravy jedla a váhu pokrmov, ale zamerali sme sa na zdravosť a výživnosť slovenských obedov.
Škola v Piešťanoch
Odborníčka správne zistila, že obedy z tohto zoznamu sú určené pre deti. Zároveň ohodnotila takúto štruktúru ako najlepšiu spomedzi všetkých jedálnych lístkov, čo sa týka racionálnej výživy.
1. jedlo
Polievka: zeleninová s drožďovými haluškami
Hlavný chod: kelový prívarok so zemiakmi, celozrnný chlieb, srvátkový nápoj, ovocie
„Z hľadiska racionálnej výživy je obed nevyvážený, chuťovo neatraktívny a slabo zasýti. Vhodné sú zeleninová polievka, zeleninové jedlo, čerstvé ovocie a dobrý zdroj vitamínov skupiny B je v drožďových haluškách. Naopak sa mi nepozdáva, že jedlo je sacharidové, obsahuje málo bielkovín a kvalitných tukov.“
2. jedlo
Polievka: paradajková s ovsenými vločkami a so syrom
Hlavný chod: pečené rybie filé na masle, zemiaková kaša, mrkvový šalát s citrónom, sirupová voda, ovocný jogurt
„Zodpovedá najviac zásadám racionálnej výživy, dobre zasýti. Vyzdvihla by som, že je nutrične hodnotný, má dobré zastúpenie živín, vhodnú kuchynskú úpravu, ale aj čerstvú zeleninu a mäso z ryby. Sirupová voda je slabou stránkou tohto obeda.“
3. jedlo
Polievka: fazuľová s mäsom a so zeleninou
Hlavný chod: dukátové buchtičky, mlieko, ovocie
„Ak je jedlo pre deti, ide o vhodný obed, dobre zasýti. Jeho pozitívom sú strukoviny, mlieko, čerstvé ovocie, dobré zastúpenie rastlinných a živočíšnych bielkovín. Jedlo je energeticky výdatnejšie z dôvodu vyššieho obsahu sacharidov.“
Hodnotenie: 3,5/5
Väznica v Banskej Bystrici
„Druhý jedálny lístok je podľa odborníčky priemerný, ponuku jedál odhadla ako klasické menu v bežnej reštaurácii alebo v školskej jedálni či vo vysokoškolskom internáte.“
1. jedlo
Polievka: zemiaková
Hlavný chod: hovädzie mäso na korení, zemiaková kaša, cviklový šalát
„Z hľadiska racionálnej výživy je pomerne vyvážený, sýtiaca schopnosť je dobrá. Kuchynská úprava mäsa je vhodná, obsahuje zeleninovú prílohu. Z hľadiska použitých surovín je jedlo málo pestré, zemiaky v polievke i ako príloha, jeden druh zeleniny v šaláte. Polievka je zrejme zahustená zátrepkou a cvikla nie je čerstvá, ale konzervovaná.“
2.jedlo
Polievka: šošovicová
Hlavný chod: tofu na šampiňónoch, dusená ryža, šalát z čínskej kapusty
„Je pomerne vyvážený, sýtiaca schopnosť je dobrá, vhodná kuchynská úprava, čerstvá zelenina, strukoviny. Polievka je pravdepodobne zahustená zátrepkou, obsahuje iba rastlinné, menej hodnotné bielkoviny.
3. jedlo
Polievka: tekvicová
Hlavný chod: vyprážaný syr v cestíčku, varené zemiaky, kečup, mlieko
„Jedlo nezodpovedá zásadám racionálnej výživy, má dobrú sýtivosť. Zeleninová polievka, vhodná úprava prílohy. Jedlo je energeticky výdatné, s vysokým obsahom živočíšnych tukov, kuchynská úprava je nevhodne zvolená, neobsahuje čerstvú zeleninu. Mlieko je nevhodne zvolený nápoj - je to potravina. Obed obsahuje dostatočné množstvo živočíšnych bielkovín a tukov.“
Hodnotenie: 2,5/5
Nemocnica v Piešťanoch
Odborníčka zhodnotila, že táto ponuka jedál je zrejme určená pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí. V tomto prípade ide o pacientov, ktorí sú v nemocnici hospitalizovaní. Odborníčka, ktorá nevedela, z akého zariadenia zostavený jedálny lístok pochádza, dodala, že pri neznámej gramáži aj vzhľade jedla hodnotenie nie je úplne objektívne. Nemocnica však vstup do jedálne na oddeleniach ani odfotenie stravy nepovolila.
1. jedlo
Polievka: kelová
Hlavný chod: rezeň, ryža, uhorkový šalát
„Prvý obed zodpovedá najviac zásadám racionálnej výživy, dobre zasýti. V dostatočnom množstve sú zastúpené plnohodnotné bielkoviny, sacharidy z ryže, neobsahuje nadbytok sacharidov a tukov (v prípade, ak je rezeň prírodný, nie vysmážaný, a mäso kvalitné s nízkym obsahom tuku) a súčasťou je aj čerstvá zelenina. Negatívom obedu je polievka, pravdepodobne je zahustená zátrepkou a nálev uhorkového šalátu obsahuje cukor a soľ. “
2. jedlo
Polievka: kyslá fazuľová
Hlavný chod: ovocné a cesnakové osúchy, čaj
„Z hľadiska racionálnej výživy je nevyvážený, slabo zasýti. Pozitívom je, že obsahuje strukoviny. Negatívom je, že jedlo obsahuje prevažne sacharidy. Obsiahnuté rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné. Polievka je pravdepodobne zahustená zátrepkou. Chýba čerstvá zelenina alebo ovocie.“
3. jedlo
Polievka: zeleninová s cestovinou
Hlavný chod: pečené mäso, kapusta, knedľa
„Nespĺňa kritériá zdravej výživy, jedlo je energetické a dobre zasýti. Plusom zostaveného menu je zeleninová polievka, zeleninová príloha. Pečené mäso je však menej kvalitné, s vyšším alebo vysokým obsahom tuku. Kuchynská úprava je menej vhodná, knedľa je sacharidová potravina s vysokým obsahom kalórií, ktorá obsahuje asi dvakrát viac energie ako zemiaky, ryža, cestoviny, a nízkou nutričnou hodnotou.“
Hodnotenie: 2,5/5
Pohľad odborníčky: „Pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí“
Odborníčka zhodnotila, že táto ponuka jedál je zrejme určená pre dospelých a fyzicky pracujúcich ľudí. V tomto prípade ide o pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici. Odborníčka, ktorá nevedela, z akého zariadenia zostavený jedálny lístok pochádza, dodala, že pri neznámej gramáži aj vzhľade jedla hodnotenie nie je úplne objektívne. Nemocnica však vstup do jedálne na oddeleniach ani odfotenie stravy nepovolila.