Recept na domáci šípkový sirup
Pripravte si kilo šípok, 2 litre vody a 1,5 kila cukru. Šípky umyte a popučte. Zalejte ich vodou, za stáleho miešania priveďte do varu a 10 minút povarte. Ešte zahorúca zmes preceďte cez husté a sterilné plátno. Šťavu, ktorú takto získate, doplňte cukrom, miešajte a mierne zahrievajte pri teplote 80 – 90˚C až do rozpustenia. Zmes nalejte do sterilných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.
Šípky
Vysoký, pichľavý ker, ktorý nás poteší dvakrát. Najprv kvitne jemnými voňavými kvetmi a pri prvých mrazoch zase vydá zdravé plody. Ruža šípová je jednou z našich najcennejších bylín, ktoré exportujeme aj do zahraničia.
Obsiahnuté živiny
- vitamíny C, A, B1, B2, P, K, kyselina nikotínová, pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík a vápnik, flavonoidy a karotenoidy
Účinky na zdravie
- Znižujú únavu
- Posilňujú imunitu
- Čistia obličky a močové cesty
- Pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku
- Spomaľujú starnutie
- Sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami
- Pôsobia aj protirakovinovo
Spôsob použitia
- Šípky majú široké využitie. Konzumujú sa ako čaj, kompót, sirup, či aj likér a víno. Fantastické sú ako omáčka k mäsu