A keďže guláš býva často výsostne pánskou záležitosťou, môžete si nedeľný obed rozdeliť - dámy pripravia jednoduchú knedľu z pečiva a páni sa môžu chopiť varechy a vykúzliť fantastický guláš z hovädzieho močingu. Navyše môžete do varenia zapojiť aj deti, ktoré s vašou pomocou isto veľmi rady usmažia žltučké volské oká.
Zaujímavosť:
Kedysi bol fiaker guláš jedlom chudobných, pretože sa pripravoval z vnútorností. Dnes sa receptúra zmenila, vnútornosti nahradilo mäso. Niektoré zdroje tvrdia, že názov fiaker guláš sa odvodil od večne hladných viedenských fiakristov, ktorí spolu so svojimi koníkmi trpezlivo čakali na svojich zákazníkov, často tak dlho, až vyhladli.
Na 4 porcie gulášu potrebujeme:
- 600 g hovädzieho močingu
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletú červenú papriku
- 600 g cibule
- 100 g bravčovej masti
- 4 ks párkov
- 4 vajcia
Na 4 porcie knedle potrebujeme:
- 14 ks pečiva (1 deň staré rožky)
- 4 vajcia
- soľ
- 40 g cibule
- 60 g nakladanej kápie
- 60 g slaniny
- mlieko
- petržlenovú vňať
Ako na to:
Cibuľu si na masti opražíme do tmava, pridáme mäso, osolíme, okoreníme, mierne podusíme, pridáme papriku, podlejeme vodou a pomaly dusíme do mäkka. Párky si narežeme a opečieme, z vajec si urobíme volské oká. Párky a vajcia položíme na hotový guláš.
Postup knedľa: Pečivo (rožky) si nakrájame na kocky. Nakrájanú cibuľu a slaninu si opražíme, preložíme do sitka a necháme odkvapkať tuk. Pridáme k rožkom spolu so surovými vajcami, s nakrájanou kápiou, vňaťou, osolíme, okoreníme, prelejeme mliekom a vymiešame na hustú masu. Potravinovú fóliu si rozvinieme, naukladáme zmes, zrolujeme napevno, popicháme špajdľou, aby sme sa zbavili prebytočného vzduchu, a na pare varíme 30 - 40 minút.
Tip šéfkuchára:
Petržlenovú vňať môžete nahradiť chrumkavou mladou cibuľkou.
Grilovaná bravčová panenka na zemiakových haluškách s hubami
Pripravte si jedlo, ktoré sa hodí nielen ako vynikajúci nedeľný obed, ale aj na pohostenie priateľov či známych. Huby sú typickou jesennou ingredienciou a ich milovníci si na tomto recepte rozhodne pochutnajú. Zemiakové halušky ako príloha sa rozhodne nestratia a ak vám zachutia, určite skúste aj ďalšie spôsoby ich podávania.