Na 4 porcie panenky potrebujeme:
- 800 g bravčovej panenky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1dcl oleja
- 1 ks cibule
- 200 g lesných húb
- 1 strúčik cesnaku
- tymián
Na 4 porcie halušiek potrebujeme:
- 350 g zemiakov
- soľ
- 200 g polohrubej múky
Ako na to:
Bravčovú panenku si nakrájame na 4 kusy v celku. Osolíme, okoreníme a na oleji pomaličky opekáme z každej strany 4 minúty. Po opečení necháme postáť. Nakrájanú cibuľu si opražíme na oleji pridáme nasekaný cesnak, nakrájané huby, tymián, mierne spolu popražíme, podlejeme vodou a dusíme 5 minút. Osolíme a okoreníme, potom do tejto zmesi pridáme halušky a spolu premiešame.
Postup halušky: Zemiaky si nastrúhame, pridáme soľ, múku a vymiešame si hustejšie cesto, ktoré pretláčame cez haluškáreň do vriacej vody. Necháme ich variť 1 minútu a následne hneď vyberieme.
Tip: Ak chceme mať panenku ešte šťavnatejšiu môžme ju pred grilovaním obaliť do plátkov slaniny. Miesto lesných húb môžme použiť hlivu alebo šampiňóny.
Zaujímavosť: Zemiakové halušky spolu s hubami nemusia byť iba ako príloha. Používame ich ako hlavné jedlo či dokonca aj na sladko samozrejme bez húb napríklad s kakaom. Ako hlavné jedlo si do halušiek môžme pridať k hubám napr. aj kúsky grilovaného mäsa (panenka, kuracie, hovädzie), alebo zeleninu. Je to vďačné a tradičné jedlo.