Pečené kačacie prsia plnené jabĺčkom a slaninkou, podávané s dusenou červenou kapustou a domácimi zemiakovými lokšami
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 ks kačacích pŕs
- 200g kačacej masti
- soľ, petržlenová vňať
- 150 g slaniny
- 150 g jabĺk
- 8 ks lokší
Dusená kapusta:
- 800 g červenej kapusty
- soľ, mleté čierne korenie
- olej, cukor
- ocot
- 0,06 l červeného vína
Postup:
Kačacie prsia na koži narežeme, osolíme. Do stredu urobíme nožom kapsu, do ktorej vložíme mesiačik jabĺčka obaleného plátkom slaniny. Opečieme z obidvoch strán 2 minútky a v rúre pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme. Kapustu si nakrájame na rezance, opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, podlejeme červeným vínom a dusíme do mäkka. Dochutíme soľou, cukrom, octom.
Tip: Upečenú kačku môžeme podávať okrem červenej kapusty a lokší aj s opekanými šúľancami na karamelizovaných jablkách so škoricou a badiánom.
Kačacia paštéta
Na 4 porcie potrebujeme:
- 400 g kačacej pečene
- soľ, ml. čierne korenie, tymian
- 100 g cibule, 10 g cesnaku
- 100 g masla
- 0,1 l oleja
- 0,05 l šľahačky (26 %)
- 80 g brusníc
- chlieb
Postup:
Cibuľu opražíme na oleji. Pridáme pečienku a podusíme. Dochutíme soľou, korením, cesnakom, tymianom. Zalejeme šľahačkou, pridáme maslo, rozmixujeme, porozlievame do pohárikov. Vychladené podávame s grilovaným chlebom a brusnicami.
Za recepty ďakujeme reštaurácii Štefánka by Pulitzer.